Nemzeti kulturális műemlékké nyilvánították a Svájci házat Ótátrafüreden Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/01/26
Hirdetés
A Magas-Tátra legrégebbi településén, Ótátrafüreden (Starý Smokovec) található ún. Svájci házat nemzeti kulturális műemlékké nyilvánították. A villa, amelynek története 1856-ig nyúlik vissza, a Tátraváros (Vysoké Tatry) tulajdonában van. A városi hivatal illetékese elmondta, hogy megkezdődött a katasztrofális állapotban lévő faépület tetőszerkezetének felújítása, melyhez az önkormányzat 200 ezer eurós támogatást kapott a Műemlékvédelmi Hivataltól, de ezen kívül más javításokat is terveznek.
Ján Mokoš, Tátraváros polgármestere szerint a Svájci ház a maga nemében egyedülálló épület a Magas-Tátrában. A XIX. sz. közepén épült épületet különböző, a turizmusban érdekelt vállalkozóknak adta bérbe az önkormányzat, abban jelenleg Sherpa múzeum, egy kávézó, egy játszószoba és két lakás található. A közelben található a tarajkai sikló alsó állomása, valamint a Tarajkára (Hrebienok) vezető út kezdete. Az épületet 2021 nyarának elején nyilvánította nemzeti kulturális műemlékké a Műemlékvédelmi Hivatal.

A helyi önkormányzat további összegeket tervez befektetni a műemlék külső és belső felújítása céljából. „A tetővel kezdtük, ahol már beszivárgott a víz, vészhelyzet volt. Jelenleg befejezés előtt áll a vörösfenyőből készült zsindelytető szigetelése” – mondta az illetékes szakember, hozzá téve, hogy minden felújítási munkálatot egyeztetni kell az eperjesi (Prešov) Műemlékvédelmi Hivatallal. „A belső térben szeretnénk lecserélni a fűtést, amely alkalmazkodna az ilyen típusú épülethez. Tervezzük a tetőtér fejlesztését is, mellyel többfunkciós épületet tudnánk kialakítani” – tette hozzá.
A Szlovák Köztársaság Műemlékvédelmi Hivatalának nyilvántartása szerint a Magas-Tátra területén jelenleg közel száz kulturális műemlékként nyilvántartott ingatlan található. Ezek között vannak fatemplomok, számos villa, szálloda és szanatóriumi épület.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés