Tea a hegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/04/14
Hirdetés
Egy téli túrán nincs melengetőbb érzés, mint egy csésze forró tea, melynek sehol sincs olyan íze, mint az áhított csúcson. De milyen termoszt válasszunk, mielőtt a hegyekbe indulunk? A piac rengeteg termoszt kínál, de vajon hogyan lehet megkülönböztetni a jókat azoktól, amelyek néhány órás túra során jeges teát kínálnak nekünk? Íme, néhány tipp:
Miután eldöntjük, hogy milyen űrtartalmú termoszra van szükségünk (0,5 l-től 2 l-ig kapható), érdemes figyelni a hőmegtartás idejére vonatkozó adatokra is, amelyeket általában közölnek a gyártók. A dugó kétségtelenül a termosz fontos eleme. Típusa azért fontos, mert csavarozható kupakok esetén sok hőt veszítünk a forró folyadékok kiöntésekor, ami a tartalom gyorsabb lehűlését okozza. A legjobb megoldás – bár nem mentes a hátrányoktól – mégis az ún. „one touch” dugó, amelyről viszont a zár alatt maradt folyadékot minden alkalommal le kell rázni.

További eszköz, amely ugyanolyan hasznos, ha a hátizsák tartalmának minimalizálására törekszünk a termobögre (egyes modellek két pohárral vannak felszerelve), amely különféle élelmiszerek szállítására használható, ehhez nincs szükség további kiegészítőkre. Jó megoldás a termosz egy részének gumi burkolata vagy egy kiegészítő fogantyú is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kesztyűben is megtartsuk és megakadályozza, hogy a termosz kicsússzon a kezünkből. Ezen kívül érdemes valamilyen szigetelő burkolatot vásárolni, amely kétséget kizáróan javítja a termosz hatékonyságát.
Hasznos tanács, hogy mielőtt a számunkra megfelelő meleg folyadékkal töltenénk meg a termoszt, öntsünk bele egy kevés forrásban lévő vizet és zárjuk le. Néhány pillanat múlva, amikor a belső tér már meleg, öntsük ki belőle a forrásban lévő vizet és töltsük bele az előre elkészített finom teát.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés