Hogy készüljünk fel egy őszi túrára? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/09/14
Hirdetés
Mit jelent az ősz a hegyekben? Először is a fakuló növényzet színének gyönyörű színkavalkádját, a reggeli ködöket és a vacogós estéket, de mindenekelőtt a csendet és nyugalmat a turisták nyári rohama után. Egyúttal azonban számos kiszámíthatatlan veszélyforrást is jelent, amelyekre fel kell készülni, amelyektől meg kell óvni magunkat. Az egyik legfontosabb, hogy jelentősen lerövidülnek a nappalok: 18-19 órakor órakor a turistautak már félhomályba borulnak, ezért úgy kell összeállítani a túraterveinket, hogy sötétedés után már lent legyünk vagy a meleg levest kanalazzuk a menedékházban. Nagyon fontos, hogy lámpát vagy bármilyen más fényforrást pakoljunk be a hátizsákjába arra az esetre, ha előre nem látható okokból sötétedés előtt nem tudunk visszatérni. Az ősz gyakran jelentős heves hőmérséklet-csökkenést, néha havazást hoz a Tátrába. Ezekre az időjárási körülményekre fel kell készülni: egyrészt az aktuális időjárás-előrejelzés nyomon követésével, másrészt pedig a várható körülményekre történő megfelelő felkészüléssel.

A nyáritól eltérő ruházatot kell választani: ez érvényes arra, amit magunkra veszünk, és arra is, amit bepakolunk a hátizsákba. A hátizsákban alapfelszerelés kell, hogy legyen a sapka, a kesztyű és plusz meleg pulóver. Érdemes magunkkal vinni kamáslit, amely megvéd minket a sártól, valamint váltás zoknit. Természetesen a hátizsák minden részét védeni kell a nedvesedéstől.
Hogyan öltözködjünk? Lehetőleg hagyományos régi módon – „hagymásan”, azaz rétegenként. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy amikor reggel elindulunk, általában még friss a levegő, hogy ne mondjuk hideg lehet. Dél körül valamelyest még felmelegíthet az őszi nap, este pedig ismét visszatér a hideg. Ezért jó, ha alsó rétegnek rövid ujjú termo pólót választunk, erre vehetünk egy polár réteget, a felső réteg pedig olyan meleg kabát legyen, amely véd a széltől és az esőtől. Célszerű a szellőzőnyílásokkal ellátott, vagy levehető lábszárú (a bokától a térdig érő cipzárral) túranadrágot vásárolni. Nem szabad megfeledkezni a fej- és nyak védelméről sem: erre tökéletesek a multifunkcionális sálak, amelyek mind a nap, mind a hideg szél ellen védenek.
Feltétlenül vigyünk magunkkal egy termosz forró és édesített teát, csokoládét és tápláló szendvicseket. A hideg őszi levegőn történő túrázás biztosan megnöveli az étvágyunkat.
Az őszi túrázás varázslatos a Tátra ösvényein. A színes lejtők, a reggeli ködök, a télre készülő természet és mindenekelőtt a nyári tömeg nélküli túrázás lehetősége mindenkinek elnyeri majd a tetszését.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés