Várbörtön egy kirándulásért – Tények és legendák Késmárkról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/05/20
Hirdetés
A mítoszok és legendák ősidők óta hozzá tartoznak a várak és kastélyok történetéhez, ez alól a késmárki vár sem kivétel. A vár egykori kapitányának feleségét, Beata Łaska-t börtönbe zárták, mert állítólag turistaként kirándult a Magas-Tátrában. Ezzel erkölcsileg vétkezett férje ellen, aki több évvel fiatalabb volt nála, aki ezért őt bezáratta a vár tornyába. A Késmárki Múzeum igazgatója, Erika Cintulová megerősítette, hogy ez a várhoz fűződő történet sokat segít a vár népszerűsítésében, elsősorban a lengyel turisták ismerik a vár úrnőjének történetét.
„Beátát – amikor Késmárkra érkezett – elbűvölte a közeli Tátra szépsége, férjét azonban hiába próbálta erről meggyőzni, Albertnek más keltette fel az érdeklődését, így tehát a vár úrnője nélküle indult a Tátrába, más kérmáski polgárok társaságában. Valószínűleg a Zöld-tóhoz indultak. A korabeli késmárki adóskönyv többek között a következőket írja: „Łaska asszonynak nagyon megtetszett a vidék szépsége, és az Úr 1565-ik évében több városi polgár kíséretében a hegyekbe utazott” – magyarázta Nora Baráthová történész.

Beata azonban kegyetlenül megfizetett a bátorságáért, melyet akkoriban erkölcstelennek tartottak. A férje már hosszú ideje azon gondolkodott, hogyan lehetne megszerezni felesége vagyonát, és ezzel egyidejűleg megszabadulni 20 évvel idősebb feleségétől. Az adóskönyv később azt írja, hogy mivel Beata megsértette az erkölcsi elveket, ezért férje a kastély legerősebb tornyába zárta. „Valójában befalaztatta egy éhségcellába, melynek az egyik ablakán keresztül a Tátrára nyílt kilátás, a másikon pedig az ételeket szolgáltak fel részére. Hat évig maradt itt” – tette hozzá Baráthová.
A múzeum igazgatója azonban azt mondja, hogy az újabb kutatások szerint a történet egyes részei másképpen történhettek, mint ahogy azt a legendából ismerjük. A kirándulásra állítólag Beata férje, maga Albert is vele tartott, nincs rá egyértelmű utalás vagy bizonyíték, hogy valóban eljutottak a Zöld-tóhoz, és állítólag nem is záratta be a vár tornyába. „A kastély körül mozoghatott, de nem engedték meg neki, hogy bárkivel találkozzon, és az elszigeteltség szinte őrültté tette" – mondta az igazgató. Maroš Semančík, a Késmárki Múzeum művészettörténésze hozzátette, hogy Beatával kapcsolatban jelenleg ismert történet csak részben felel meg a valóságnak. A befalazással kapcsolatos legenda a városi krónika feljegyzésein alapul, az abban lévő nyilvántartásokat azonban gyakran a vár tulajdonosai és a város közötti kapcsolathoz igazították. „A városi krónika egyik feljegyzése szerint együtt utaztak a „Havas-hegységbe”, egy másik bejegyzés szerint egyedül ment, a városlakókkal. Még a kirándulás időpontjáról szóló források is eltérnek egymástól” – magyarázta Semančík.
Beata Łaska gyakorlatilag halálig börtönbe került, de arról is eltérőek az álláspontok, hogy valójában hol halt meg. „Forrásaink szerint a kassai mentális betegek intézetében halt meg, a lengyelek állítása szerint viszont visszatért Lengyelországba, és ott halt meg” – tette hozzá Cintulová. Hasonló tragikus sors jutott első házasságától származó lányának is, akinek férje féltékenysége miatt arcmaszkot kellett viselnie. Albert Łasky végül az összes vagyonát és a késmárki várat is elvesztette, az új tulajdonos, Ferdinand Rueber így a kastélyon ​​kívül a félőrült Beata-t is megszerezte. „Úgy tűnik, hogy ez a nő nagyon tanult és képzett volt, és az arra a korszakra jellemző klasszikus női tevékenységek mellett figyelmet fordított a politikára és az aktuális állapotokra is” – tette hozzá Cintulová.
„Ki vezette valójában Łaska asszonyt a Tátrába? Csak a városlakók? Nem a közismert késmárki líceum tanárai közül valaki, melyet abban az időszakban magas színvonala miatt már egész Közép-Európából látogattak? Az iskolában a tantárgyak széles választéka állt rendelkezésre, többek között természettudományt is tanították, nem csoda tehát, hogy a tanárok és tanulóik a Tátrába jártak növényeket és ásványi anyagokat gyűjteni. A teljes igazságot azonban valószínűleg soha nem fogjuk megtudni” – fejezte be Baráthová.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés