Túra a Nagy-Morgásra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/07/03
Hirdetés
Lassan itt az ideje, hogy megtervezzük, hová szeretnénk túrázni a nyári szezonban. Aki a Magas-Tátrát választja úticélként, annak kitűnő célpont lehet a hegység egyik legkeletibb csúcsa, a Nagy-Morgás (Veľká Svišťovka, 2037 m).
Késmárki-Fehérvíz-völgy (Dolina Bielej vody)
Kora reggel a tátrai villamossal érkezünk meg Tátralomnicra, ahonnan Matlárházán keresztül gyalog, vagy autóbusszal jutunk el a Fehér-víz (Biela Voda) autóbusz megállóhelyig. A megállótól, illetve a mellette található parkolóból indul az egész évben járható sárga jelzésű turistaút, amely a festői Késmárki-Fehérvíz-völgyében vezet. A magasság növekedésével a 2004-es szélviharban elpusztított erdősávon át érkezünk meg a törpefenyő régióba. A hangosan zúgó patak mentén enyhe emelkedéssel visz az út, melynek során néhány alkalommal komor, rideg sziklafalak tűnnek fel a fák koronája fölött. A sziklák között zúgó patakra pillantva több helyen nagyméretű, üst formájú mélyedést, a hegyi patak hatalmas ereje által a sziklában kiformált eróziós kádat pillantunk meg a víz alatt. Nagyjából 2-3 (télen 4-5) óra alatt érkezünk meg a völgy végében álló, jól ismert Zöld-tavi menedékházhoz.

Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese)
1991-től ismét ezen a néven ismerjük ez a népszerű menedékházat, melyet korábban Brnčal-menedékháznak (Brnčálova chata) is neveztek, ezt az elnevezést azonban hiába is keressük az 1991 után kiadott térképeken, azóta ugyanis a smaragdzöld színű, jégkorszaki eredetű tó partján álló menedékház ismét visszakapta régi, jól megszokott nevét. A hangulatos menedékházban egy finom „Sherpa-teával” (Nosičký čaj), vagy kiadós adag gőzbuktával (Buchty na pare) frissülhetünk fel.

Egy kis adrenalin
A Zöld-tavi menedékháztól a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská Magistrála) kelet felé, a Késmárki-Fekete-tó (Čierne pleso) irányába indulunk, de ez az útvonal csak a nyári időszakban, június 15-től október 1-ig használható. Az ösvény hamarosan délnek fordul, majd bevezet minket egy meredek, sziklás vízmosásba, melyet a Tátrában jól megszokott biztosítóeszközzel, a sziklafalba erősített láncokkal biztosítottak. Miután ezt leküzdöttük, megkezdjük a nem túl barátságos, kavicsos szerpentinezést a Nagy-Morgás-hágó (Sedlo pod Svišťovkou, 2023 m) felé. A hágóból aztán egy rövid, jelzés nélküli ösvényen juthatunk fel a Nagy-Morgásra.

Jutalom a csúcsért
A Nagy-Morgás csúcsának megmászásáért lélegzetelállító panoráma a jutalmunk, nem csak a mögöttünk hagyott Késmárki-Fehérvíz-völgy, hanem a Tátraalji-medence (Podtatranská kotlina), a Bélai-Tátra (Belianske Tatry) gerince, az utóbbit a Magas-Tátráról elválasztó Kopa-hágó (Kopské sedlo), valamint a Magas-Tátra számos csúcsa felé. Ezután már csak a csúcsról történő leereszkedés vár ránk. A Felső turistaúton jutunk el a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso), amely a partján álló csillagvizsgáló fehér kupolájának, valamint a felvonónak a tó gátjára épült épületének köszönhetően a Tátrához déli irányból közeledve már messziről látható. Miután átvágunk a turisták tömegén, a kabinos felvonóval (ami persze elég költséges) gyorsan, vagy a zöld jelzésen gyalogosan, kicsit lassabban visszajuthatunk Tátralomnicra. Hosszabb, de érdekesebb a Felső turistaút további követése a Tarajkáig (Hrebienok), ahonnan a siklóval, vagy pedig a zöld jelzésen gyalog mehetünk le Ótátrafüredre (Starý Smokovec).

Néhány érdekesség a túrával kapcsolatban
A régebbi térképek a Zöld-tótól a Nagy-Morgás-hágóba vezető útvonalat egyirányúnak jelölték. A láncokkal biztosított vízmosás veszélyességére való tekintettel ez értelmes intézkedésnek tűnt. A láncok mellett a felfelé menet ma is jóval könnyebb, mint a leereszkedés. A kétirányú forgalom azon a helyen (különösen a főszezonban) kellemetlen ütközéseket eredményezhet a felülről érkező turistákkal. Azok a kevésbé tapasztalt turisták, akik a Kő-pataki-tó felől ereszkednek le a Zöld-tó felé, sokszor szinte tehetetlenül „lengedeznek” a láncokon. A nem megfelelő fizikai állóképesség, a szintén nem megfelelő lábbeli, valamint valószínűleg a nagy magasságtól való félelem miatt sokszor nagyon nehéz kikerülni ezeket a szerencsétlenkedő turistákat. A tapasztaltabbaknak ezért azt javasoljuk, hogy a jobbról kerüljék meg a láncokat, a feljutás itt sok helyütt könnyebb, mint a láncokkal biztosított vízmosásban. A legbiztosabb azonban az, ha nem a főszezonban járjuk be ezt az útvonalat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Nagy-Morgásra vezető túra időigényes, és fizikailag elég megterhelő. Mivel ez egy egész napos túra, ezért csak megfelelő felszereléssel, és amennyiben lehetőségünk van rá, korán reggel induljunk útnak.

Hirdetés
Hirdetés