Mit rejtenek a pusztuló százéves épületek? – Őzike villa Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/07/08
Hirdetés
A Tátra legendás épületeinek legtöbbje még emlékszik azokra az időkre, amikor gyönyörű magashegységünket az Osztrák-Magyar Monarchia arisztokráciája látogatta. Túléltek akár százötven évet, de ahelyett hogy a látogatók ma is megcsodálhatnák őket, pusztulásnak indultak.
Előkelő vendégek az Őzike villában
Az alsótátrafüredi Őzike villa (Kollár villa) is előkelő vendégeket üdvözölhetett lakói között. Minden évben rendszeresen itt töltött néhány hetet Frigyes főherceg és Izabella hercegnő. Állandó magyarországi lakhelyük Pozsonyban a mai elnöki palota volt, mivel Frigyes volt a Pozsonyban állomásozó katonaság parancsnoka, de a szlovákok szempontjából felesége tevékenysége volt a jelentősebb. Izabella ugyanis alapított egy társaságot, amely hímzéssel foglalkozott, és sok embernek nyújtott megélhetést Cífer (korábban Biksárd) környékén.

„A falusi asszonyok varrták azokat a divatos ruhákat, amelyeket az európai társadalom krémje vásárolt meg” – mondja  Semančík. A Népművészeti Termékek Központja (Ústredie ľudovej umeleckej výroby, ÚĽUV) weboldalán azt olvashatjuk, hogy Izabella hercegnő vállalkozása „az akkori hasonló vállalkozások közötti erős konkurenciában is a legsikeresebbek és nemzetközileg a legelismertebbek közé tartozott”. Nagy gondot fordítottak a magas minőségre, csakúgy a nemzeti motívumok használatára, valamint a régi minták felfedezésére és megőrzésére. A társaság fénykorában 1500 asszonyt foglalkoztatott, termékeikkel díjakat nyertek elismert nemzetközi kiállításokon és vásárokon. 
Az Őzike villát, ahol a nemesi pár lakott, a Késmárki Bank, Alsótátrafüred tulajdonosa építette. A település építészeti kialakításával a szepesszombati születésű Majunke Gedeont, a bécsi Iparművészeti Főiskola friss végzősét bízták meg. Majunke rendkívül fontos személyiség a Tátra történetében. „Ügyességének, szorgalmának, kitartásának és hatalmas alkotókedvének köszönhetően ő tervezte és építette az akkoriban épült összes épület legalább egyharmadát a Csorbai-tó és Javorina között” – mondja Semančík.
Az első köztársaság idején az Őzike villából (több szomszédos épülettel együtt) gyermekkórház lett. „A főépületben asztmás gyerekeket kezeltek, a történelmi épületeket a személyzet szálláshelyévé alakították át. Az Őzike villa – annak ellenére, hogy kulturális emlékké van nyilvánítva – ma elhagyatott, lassan pusztuló épület”. A tulajdonos (Paull & P) érvényes építési engedéllyel rendelkezik az objektum apartmanházzá történő átalakítására, de a munkák eddig még nem kezdődtek meg.
Forrás és fotók: https://plus.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés