A tátrai tavak nem fürdőhelyek – figyelmeztetnek a természetvédők Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/07/15
Hirdetés
A természetvédők figyelmeztetik a Tátrába kirándulókat, hogy a tátrai tavakat ne tekintsék úszómedencének. „A tavak kellemesen hideg vize sok turistát és kutyáikat arra ösztönzi, hogy egy forró nyári napon tett tátrai túra során lehűljenek és megfürödjenek. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a Tátra ökoszisztémája meglehetősen érzékeny, sok kis állatfajnak, egyedülálló jégkorszaki relikviáknak, endemikus fajoknak ad otthont, melyek a legkisebb környezetváltozás hatására eltűnhetnek” – mondta Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAP) igazgatója. További problémát jelent, hogy ezeknek a fajoknak vagy nem létezik, vagy nagyon távoli a helyettesítő populációja. Ezek a jégkorszaki eredetű fajok a jégkorszak elmúltával a Tátra magasabban fekvő részein találtak menedéket. A tavakban történő fürdőzés hosszú távon negatívan befolyásolhatja az ő általános állapotukat.


A legfrissebb statisztikák szerint évente 3,5 – 4 millió látogató érkezik a Tátrába. Ha ennek a számnak csak az egynegyede megfürödne a tátrai tavakban, az ökoszisztéma minősége visszavonhatatlanul megváltozna. „Ha minden olyan látogató, aki megfürdik a tátrai tavakban, tisztában lenne a gleccsertavak kristálytiszta vizének értékével, melyekből bármikor félelem nélkül lehetne inni, biztosan felhagyna a Tátra drágaköveinek számító tavak megkárosításának szándékával” – tette hozzá az igazgató. Ezeknek az ökoszisztémáknak a kezdeti károsodása felmerül azoknál a tavaknál is, melyek a jelzett turistautaktól távol találhatók. A tóparti növényzet és az ott élő vegetáció érzékeny az emberi lábak taposására, amely a tópartok eróziójához, a víz keményedéséhez, valamint a part menti növényzet pusztulásához vezethet, melyet gyakran védett növények alkotnak.
„Másik fontos tényező a fürdőzés hatása a víz kémiai összetételére. A napvédők, a dezodorok, és riasztószerek különböző vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek fürdőzés közben felszabadulnak.
Számos tudományos vizsgálatból kiderül, hogy egyes, a krémekben lévő anyagok hatására felbomlik a szervezetekben meglévő hormonális egyensúly, amely sejtkárosodáshoz vezethet. A krémekben előforduló szintetikus illatanyagok összetételének feltüntetése nem kötelező a gyártók számára, így a veszélyes és rákkeltő vegyi anyagok elrejthetők. A napvédőkben használt UV-szűrők reproduktív és fejlődési toxicitást okoznak az állatokban, és rontják a pajzsmirigy működését.
A XX. század második felében a tátrai tavak a savképző anyagok, valamint a nehézfémek és a nitrogén kibocsátás növekedése következtében jelentősen savasodtak. Az elmúlt években a helyzet javulni kezdett, az elsődleges cél a tavak állapotának a fenntartása. A látogatóknak a lezárt területekre történő belépése esetén a nemzeti park őreinek akár 66 € helyszíni bírság kiszabására is lehetőségük van. A tátrai tavak jelentős biológiai és kulturális értékkel bírnak, ezért a lehető legszigorúbb védelmet igénylik.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés