A minisztérium a nem beavatkozást támogatja Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/11/19
Hirdetés

14 évvel a 2004. novemberi természeti katasztrófát követően a Magas-Tátrában ma már nincs vita a védett területeken a természetes folyamatokba történő beavatkozás vagy be nem avatkozás helyességéről. A Környezetvédelmi Minisztérium ezzel kapcsolatban októberben hozta nyilvánosságra az alábbi, aktuális fotókat bemutató fotósorozatot, amely a természeti csapás által leginkább sújtott Csendes-völgyben (Tichá dolina) készült. A fotósorozat akár a szimbóluma is lehetne annak a vitának, amely a természetvédők és az erdészek között folyt azzal kapcsolatban, hogyan kell kezelni a természeti csapás sújtotta területeket.
„Közel 14 évvel az emlékezetes szélvihar után a Magas-Tátrában található Csendes-völgyben a természet éli a maga életét. Emberi beavatkozás, gazdasági tevékenység nélkül. A nemzeti parkok legértékesebb részein történő be nem avatkozás és az egyértelmű gazdasági szabályok meghatározása jelenleg prioritást élvez a környezetvédelemben. Jelenleg is folyik a természet-és tájvédelmi törvény módosításának vitája, amely biztosítja majd a szükséges védelmet a Szlovákiában található nemzeti parkok számára” – mondta a minisztérium szóvivője.

Elmondása szerint a Csendes-völgyben a természet újjáéledése tapasztalható, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a természet a szélvihar, majd az azt követő szútámadás után is képes újjáéledni.
A Minisztérium a közelmúltban nyújtotta be a természet- és tájvédelmi törvény módosítását, ennek célja a be nem avatkozás elvének kiterjesztése a nemzeti parkok területének legértékesebb részeire. A törvénymódosítás másik fontos része a nemzeti parkokban található állami földterületek átruházása a természetvédelmi hatóságok részére. A nemzeti parkok további részeivel kapcsolatban az új törvény kimondja majd, hogy az erdőgazdálkodás kizárólag olyan módon működhet, amely fenntartja és támogatja a természetes ökológiai folyamatokat. A javaslatban az is szerepel, hogy a törvény elfogadása előtt kötelezővé tegyék annak az állami természetvédelmi szervezetek általi jóváhagyását.




















Forrás és fotók: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés