A Tátra szlovák oldalán sincs hiány őrültekből… Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/07/11
Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt a Magas-Tátra turistaúton is elérhető legmagasabb csúcsán feltűnt egy emléktábla, amely egy cég alkalmazottainak nevét tartalmazta, ezzel megemlékezve arról, hogy június 21-én megmászták a Tengerszem-csúcsot (Rysy, 2499 m). Ez azonban nem volt elég nekik, a tábla fölé egy vasúti féktámaszt is a sziklához erősítettek. Ebből egyértelművé vált, hogy a táblát egy vasúttársaság munkatársai helyezték el, és valószínűleg nem számoltak a következményekkel. Az állam természetvédelmi szervezetek képviselőit, és a turistatársadalmat is felháborította az eset, a hivatalos szervek hangsúlyozzák, hogy egy nemzeti parkban nem teheti senki azt, amit akar.
„Ez egy hegycsúcs, ahol ha mindenki azt tehetné, amit akar, már egy talpalatnyi helyünk sem lenne” – mondta az eset kapcsán Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu) igazgatója, majd hozzátette, hogy a Tengerszem-csúcs a Kriván mellett a Tátra legnépszerűbb csúcsai közé tartozik. „A szlovákok nagyon találékonyak, koszorúkat visznek a hegyekbe, kőembereket építenek azokon a helyeken, ahol a múltban tragédia történt, de egy vasúti fékező és ez a tábla eddig a csúcs” – tette hozzá az igazgató azzal, hogy az ügyet jelentették a Környezetvédelmi Felügyelőségnek, és értesítették a további illetékes szerveket is.

Pavol Fabian, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu) igazgatója július 9-én azt nyilatkozta, hogy kiadta az utasítást a tábla és a vasdarab eltávolítására. Azzal kapcsolatban, hogy egyesek ilyen módon emlékezzenek meg arról, hogy felmentek egy csúcsra ő is csak a fejét csóválta. „Én magam is turista vagyok, de egy csúcson készítek egy fotót, és az elég emléknek” – tette hozzá a szakember.
Nem titok, hogy ki helyezte el a csúcson az emléktáblát, hiszen a tábla a csúcsra érkezők névsorát tartalmazza, és azt sem tartották titokban, melyik társaságnál dolgoznak. „Hirtelen ötlet volt, és attól függetlenül, hogy mindannyian felnőtt férfiak, én magam sem gondoltam volna, hogy ez milyen következményekkel járhat” – mondta Michal Stanko, a Rail Cargo Carrier Slovakia menedzsere.
„Mint a cég vezetője (ez egy céges kirándulás volt) tudtam a dologról. Nem gondoltam komolynak, hiszen az ötlet tapasztalt túrázós kollégáktól származott, de ismertem a szándékukat. De nem akadályoztam meg. Hiba volt. Az életkoruk miatt sajnos még csak fiatalos hevületnek sem nevezhetem az akciót. Sajnálom… A magyarázat pedig, hogy valahol mindannyian követhetünk el hibákat, szintén nem elfogadható” – magyarázza a csoport egyik tagja. „Megkeresem a felelősöket, és utánajárunk, mit tehetünk. Mindent megteszünk az okozott károk helyreállítása érdekében. Személyesen sajnos nem tudom lehozni onnan, mivel azon az emlékezetes napon sem jutottam fel a csúcsra, 150 méterrel a csúcs alatt vissza kellet fordulnom. Ettől függetlenül vállalom a felelősséget, és helyrehozzuk a károkat” – tette hozzá a cég vezetője.
A TANAP Állami Erdészet igazgatója szerint a Tátrában sajnos gyakoriak a hasonló esetek, különösen tragikus baleseteket követően. „A közelmúltban három helyről kellett ehhez hasonló „emléket” eltávolítani. Az egyik ez, ahol az emléktábla egy vasúti vasdarabbal volt kiegészítve, egyet a Kapor-csúcson (Kôprovský štít), és egyet a lengyel oldalon, ahol lezuhant egy kisrepülőgép, és a pilóta életét vesztette” – mondta Pavol Fabian, hozzátéve, hogy a Tátrában három helyen lehet legálisan, az illetékes szervek előzetes hozzájárulásával emléktáblákat elhelyezni. Ezek a Szimbolikus temető (Symbolický cintorín) a Poprádi-tó (Popradské pleso) közelében, egy emlékhely a Zsári-völgyben (Žiarská dolina), a Zsári menedékház (Žiarská chata) mellett, valamint a Zverovka menedékház (Chata Zverovka) közelében.
Forrás és fotó: https://www.aktuality.sk

Hirdetés
Hirdetés