Szolgálatba állnak a lavinamentő macskák Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/12/31
Hirdetés
A magashegységekben beköszöntött a tél, a Tátrában és az Karkonosze-hegységben (Karkonosze) jelentősen megnőtt a lavinák esélye. Sajnos minden évben előfordulnak lavinabalesetek, melyek egyaránt érhetnek kevésbé vagy jól felkészült turistákat, és időnként nagy téli tapasztalattal rendelkező túrázók is a lavina áldozatává válnak. Ilyen helyzetekben rendkívüli jelentősége van az időnek. A lavina alá került személy a hidegnek és az oxigénhiánynak köszönhetően néhány perctől pár tucat percig terjedő ideig élheti túl a lavinát. A mentőakció megszervezése, esetlegesen a lavinamentő kutyának az állomáshelyről a helyszínre történő szállítása sok időt vesz igénybe, amely értékes percekkel csökkenti a túlélés esélyét.

Annak érdekében, hogy ilyen baleseteknél növeljék a túlélés esélyeit, idén nyáron egy innovatív európai programot indítottak. Ennek során a lavina alá került turisták és hegymászók mentésére macskákat képeztek ki. A tapasztalatok szerint ugyanis a macskák sokkal gyorsabban megtalálják a hóval betemetett személyeket, mint a hasonló kiképzésen átesett kutyák. A kísérleti programot a Lengyel-Tátrában az Öt-tavi menedékházban, illetve a Karkonosze-hegységben a Samotnia menedékházban tesztelik.
„A macskának ugyanolyan jó a szaglása, mint a kutyának, és megfelelően felkészítve ilyen szituációkban tökéletesen képes helyettesíteni a lavinamentő kutyákat. A lavinamentő macskáknak köszönhetően azonnal megkezdett mentőakció jelentősen megnöveli a lavinaveszélyes területek biztonságát” – mondta Marychna Krzeptowska, a Lengyel-Öt-tavi menedékház gondnoka, majd testvére, Marta hozzáteszi: „A mi macskáink olyan jól fel vannak készítve, hogy amikor hozzánk kerültek, kétségbeesetten nyávogni kezdtek, amikor a verandán ülve lavinát láttak lecsúszni a távolban”.
A lavinamentő macskák az ismert tátrai menedékházon kívül a zakopanei TOPR állomáson, valamint Jelenia Gorában, a GOPR állomáson lesznek szolgálatban. A mentőmacskákat természetesen helikopteres szállításra is kiképezték, és valamennyi helikoptert, amelyik mentési műveletben vesz részt, felszerelték egy kis homokozóval. Már az első gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a lavina fogságába került áldozatnak háromszor nagyobbak a túlélési esélyei, ha a mentés során macskákat is alkalmaznak. Ez mindenképpen pozitív hír a hegyekbe indulóknak.
Forrás és fotó: http://spinanie.pl

A szerk. megjegyzése: Mielőtt bárki lavinamentő macskává szeretné kiképeztetni kis házi kedvencét, a hírt természetesen kellő humorral kezeljük… J
Hirdetés
Hirdetés