Panaszkodnak a bérlők és a hegyimentők az agresszív vendégekre

Panaszkodnak a bérlők és a hegyimentők az agresszív vendégekre

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/08/31
A részeg, többnyire külföldi turisták nagy problémát jelentenek a menedékházak bérlői és a látogatók számára.
Hirdetés
Rekordokat dönt az idei nyári szezon a Magas-Tátrában. Sajnos azonban nem csak a turisták és a vendégek, hanem a sérültek és elhunytak számában is. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ebben az évben már 33 áldozatról számol be Szlovákia magashegyeiben, ráadásul több tucat sérültnél is beavatkoztak, és sajnos nem egy esetben érték őket atrocitások. A részeg, többnyire külföldi turisták nagy problémát jelentenek a menedékházak bérlői és a látogatók számára is, mivel sok esetben nem akarnak fizetni és agresszívan viselkednek, sőt, már dulakodásra is sor került!

Nincs különbség józan és ittas sérült között

A HZS a mentési munkálatok során nem tesz különbséget józan és ittas sérült között. „Mindenkinek a segítségére sietünk, de való igaz, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt álló személy sokszor agresszív, elutasítja a segítséget, és nehéz vele kommunikálni. Emiatt aztán akár egy banális eset is átfordulhat az érintettek életéért folytatott küzdelembe” – mondta Igor Žiak, a HZS munkatársa. Augusztusban történt egy hasonló eset, amikor a rendőrség közrendvédelmi egysége kérte a HZS segítségét. A rendőröket a hegyimentők vitték fel a Zöld-tavi menedékházba (Chata pri Zelenom plese), ahol konfliktus alakult ki a lengyel turisták és a személyzet között, és ebben az alkohol is nagy szerepet játszott. Az eperjesi (Prešov) rendőrség szóvivője megerősítette, hogy az 2022. augusztus 4-én a Magas-Tátra egyik menedékházában a személyzet és a menedékház vendégei között történt konfliktus miatt nyomozást folytatnak a társadalmi együttélés elleni vétség gyanúja miatt.
Panaszkodnak a bérlők és a hegyimentők az agresszív vendégekre-1
Viktor Beránek
Panaszkodnak a bérlők és a hegyimentők az agresszív vendégekre-1
Forrás: Király Nóra
Viktor Beránek, a Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) bérlője is frusztrált a modortalan turisták miatt. „Az úgynevezett városi kultúra ide is kezd tömegesen behatolni. Az emberek figyelmetlenek vagy agresszívek egymással szemben. Nem tartják tiszteletben az alapvető viselkedési szabályokat, egyre inkább eltűnik a tisztesség, az egymás iránt érzett tisztelet, az összetartás és a megfontoltság. A menedékházban is egyre gyakrabban találkozom agresszivitással és érzéketlenséggel. A legutóbbi csúnya incidens múlt héten szerdáról csütörtökre virradóra történt” – utalt az ismert bérlő az esetre, melynek során dulakodásra is sor került. „Este három részeg lengyel turista érkezett a menedékházba. Nem volt sem telefonos, sem írásbeli szállásfoglalásuk. Leültek az asztalhoz, és elkezdtek inni. A személyzet megpróbált beszélni velük, hogy rendelnek-e valamit, vagy mit szeretnének csinálni a házban. Azt is megkérdezték tőlük, hogy ott szeretnék-e tölteni az éjszakát. Agresszívan azt mondták, hogy csak itt ülnek. Tíz óra után, amikor a vendégek már lefeküdtek, a személyzet megpróbálta rávenni őket, hogy mondják el végre, mit terveznek. Kivezették őket a menedékházból, ahol részegen tántorogtak. Reggel, amikor megérkeztem a házhoz, láttam, hogy egy helikopter érkezik, és egy orvos ereszkedik le egy kötélen. Egy hatalmas fickó feküdt a földön, összegömbölyödve” – mondta. Szerencsés volt, hogy túlélte. Az esés során nyílt lábtörést szenvedett. A beavatkozást a Légi Mentőszolgálat szóvivője is megerősítette. „A sérült megtalálása után a mentőorvos kötéltechnika segítségével ereszkedett le a helikopter fedélzetéről, aki miután a helyszínen ellátta a sérüléseket, rögzítette és szállításra előkészítette a sérültet” – tájékoztatott.
Viktor Beránek elmondta, hogy a problémás utasok 90 %-a főként lengyel ügyfél. „Nem tudják, hogyan kell viselkedni a hegyekben” – mondta nyersen. Milan Štefánik a Poprádi-tó (Popradské pleso) melletti menedékházból szintén egyetért vele. „Biztonsági szolgálatot kell alkalmaznunk, hogy gondoskodjon a rendről és a biztonságról a Poprádi-tónál annak érdekében, hogy néhány egyén vagy csoport ne ronthassa el mások élményét” – szemlélteti az agresszíven viselkedő turistákkal szembeni új és határozott megközelítés miértjét.
Forrás és fotó: https://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés