Miből áll a parkőrök munkája a Tátrai Nemzeti Parkban? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/10/09
Hirdetés
A „Portal Tatrzański” lengyel portál átfogó interjút készített Grzegorz Lorekkel, a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) parkőrségének helyettes parancsnokával. Az interjúban arról kérdezték a szakembert, hogyan dolgoznak a parkőrök, mennyien vannak, mikor és hol érhetőek el, illetve milyen felszereléssel rendelkeznek.
Hány ember dolgozik a parkőrségen (Straż Parku)?
Ebben a pillanatban nyolc állandó alkalmazottunk van, de nem voltunk mindig ennyien. Néhány évtizeddel ezelőtt 3-4 parkőr dolgozott a nemzeti parkban, majd a park szervezeti struktúrájának megváltozása után számuk a mai napig ennyivel nőtt.
Hogy néz ki egy parkőr munkanapja?
A parkőröknek minden napja más. Minden az évszaktól és az ezzel járó sajátosságoktól függ. Az őrséggel járó feladatokat reggel (néha nagyon korán), délután, este és éjszaka végzik. A mi munkánk nem csak a turizmusra koncentrálódik. A mi feladatunk a nemzeti park értékeinek védelme, a belépőjegyek árusítása, de mindenekelőtt a természet védelme, többek között az erdők károsítása és az orvvadászat elleni küzdelem.

Tevékenységünket tervezzük, de gyakran előfordul, hogy meg kell változtatnunk a munkatervünket. Ilyen az, amikor információt kapunk gépjárművek illegális belépéséről a nemzeti park területére, hulladék kihelyezésről, illegális fakitermelésről és falopásról, vagy a patakokból történő kőgyűjtésről. De olyan is előfordul, hogy az éjszakai órákban olyan információt kapunk a menedékházaktól, hogy egyes vendégük furcsán viselkedett, lámpa nélkül indult el a sötét éjszakában, ahol akár öngyilkosságot is megpróbálhat elkövetni. Az alkoholos befolyásoltság alatt álló turisták is veszélyt jelenthetnek más turisták, vagy akár a menedékházak számára is, hiszen a nagy mennyiségben elfogyasztott alkoholhoz kapcsolódó hangoskodással sokan megzavarják a házakban pihenni vágyók éjszakai nyugalmát. A rendőrséggel és a határőrséggel együttműködésben dolgozunk, de a gyors fellépés nem mindig egyszerű kérdés,m hiszen amíg egyes menedékházhoz akár 45 perc alatt is eljuthatunk, a Lengyel-Öt-tavi menedékházhoz ez pl. 2 órát vesz igénybe. Ennyi idő alatt pedig bármi megtörténhet.

Tehát nem csak az a feladatuk, hogy „elkapják” azokat a turistákat, akik bizonyos szabálytalanságot követnek el, hanem önök védik a nemzeti park vagyonát is?
Igen, nem csak a szabálysértők elcsípése, hanem a park tulajdonának védelme is a feladataink közé tartozik. Ezek pl. az erdészházak, őrházak, jegyárusító pavilonok, történelmi értéket képviselő pásztorkunyhók és más egyéb, az infrastruktúrához tartozó tulajdon, amely a nemzeti park turisztikai kínálatához kapcsolódik. Ezen kívül foglalkozunk az üzleti vállalkozások ellenőrzésével, főleg hogy betartják-e a természetvédelmi törvény rendelkezéseit. Legfőbb feladatunk azonban a természet védelme. A nemzeti park területén számos védett faj talált otthonra, amelyeket meg kell védenünk azoktól az emberektől, akik nem tisztelik és rombolják a természetet, a nemzeti parkban illegálisan vadásznak a vadon élő állatokra. Ebben a tevékenységben a nemzeti park területén a TPN kb. 40 erdészeti felügyelője segíti munkánkat. A parkőrség felügyeli az erdőterületeket, az erdőben dolgozó munkásokat, a magashegyi területeket és a sziklamászó útvonalakat, a felszíni és a barlangi turizmust, a sípályákat és a sítúra útvonalakat. Emellett a park területén természeti megfigyeléseket (állat és növényvilág) is végzünk.

Milyen felszereléssel rendelkeznek a területen dolgozó parkőrök? Milyen eszközöket használhatnak pl. egy olyan turistával szemben, aki nem akar engedelmeskedni az utasításaiknak?
Minden munkatársunk rendelkezik mobiltelefonnal, adó-vevő készülékkel, elsősegélynyújtó csomaggal, valamint a szezonhoz alkalmazkodó biztonsági felszereléssel és megfelelő ruházattal. Jogosultságunk van a nemzeti parkban elkövetett szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúsítottjának, valamint a tanúknak igazoltatására. Ezek a személyek a személyazonosságukat kötelesek valamilyen igazolvánnyal igazolni. Jogunk van arra, hogy pénzbüntetést szabjunk ki, valamint bírósági feljelentést tenni. Vészhelyzetben a parkőröknek joguk van kényszerítő eszközök és fizikai erő, így gázspray és bilincs alkalmazására, de parkőreink rövid hatótávolságú lőfegyverrel is rendelkeznek.

Elkaptak a parkőrök. Milyen jogokkal rendelkezem? Megtagadhatom-e a kiszabott bírság elfogadását, mint pl. egy közúti rendőri ellenőrzés során? Mi a helyzet ebben az esetben?
Először is, amikor beavatkozunk, minden parkőrnek meg kell adnia a vezeték és keresztnevét, valamint a betöltött tisztségét. Ezután meg kell nevezni azt a jogszabályellenes cselekményt, melyet a turista elkövetett. Ha a parkőr úgy gondolja, hogy a turista pénzbírsággal büntetendő cselekményt követett el, erről az intézkedés alá vont személyt tájékoztatni köteles. Az érintettnek joga van megtagadni a bírság elfogadását, ebben az esetben azonban a nemzeti park igazgatója az ügy iratait minden esetben a bírósághoz továbbítja.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés