Elsősegély felszerelés tartalma Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/10/30
Hirdetés
Akár a hegyekbe, a tengerpartra, vagy egy kerékpártúrára indulunk, ne feledjük otthon az elsősegély csomagunkat, hiszen valószínűleg éppen azon a napon lesz rá szükségünk, amikor otthon hagyjuk. Egy megfelelő elsősegély készlet viszonylag nagy méretű, a legtöbb dolgot, amit tartalmaz valószínűleg soha nem fogjuk használni, de mégis jobb ha nálunk van, mint ha baj esetén kérni kellene valakitől. Ne feledjük, hogy az elsősegély csomag tartalmát rendszeresen ellenőrizni kell, fel kell tölteni az elhasznált eszközöket, és le kell cserélni a lejárt használhatósági idejű termékeket.
Rövidebb túrákon elégséges lehet egy kisebb elsősegély csomag kötszerekkel. Minden esetben fontos a csomag tartalmának személyre szabása, annak az utazás céljától, időpontjától, típusától függő összeállítása, a hegyekbe azonban minden esetben teljes elsősegély csomaggal kell elindulni.

Mit kell tartalmazni az elsősegélycsomagnak?
1. Kötszerek (steril gézlapok, géztekercsek, gyorskötöző pólya, rugalmas pólya), háromszögletű kendő, ragtapaszok, biztosító tű. Kisgyermekekkel történő túrázás során hasznosak lehetnek a gyermek ragtapaszok, melyek színükkel és mintázatukkal különösen enyhítik a fájdalmat :-)
2. Oxidált víz vagy Octenisept – sebfertőtlenítéshez.
3. Izolációs fólia – fontos lehet, ha várni kell a segítségre.
4. Csipesz – hasznos lehet kullancsok vagy szilánkok eltávolításához.
5. Homlok lázmérő – a homlokra helyezve néhány másodperc alatt pontos értéket adnak.
6. Kis csomagolású, nem szteroid lokális gyulladáscsökkentő készítmény (pl. Ketodex Forte vagy Fastum) elsősorban felnőttek részére. Ne feledjük azonban, hogy a helyileg alkalmazott ketoprofen tartalmú készítmények használata esetén napsugárzás hatására kölcsönhatás léphet fel. Ezért nyáron alternatív megoldásként szóba jöhet a Naproxén vagy a Traumon.
7. Apranax, Flexagil vagy más hasonló gél – zúzódások és duzzanatok kezelésére, 3 évnél idősebb gyermekek számára.
8. Fertőtlenítőszer – erre a legalkalmasabb a 30 ml-es kiszerelésű Betadin.
9. Kicsi (5 ml) fiziológiás sóoldat – ha meg kell mosni valakinek ma szemét.
10. Fájdalomcsillapítók és hasmenés elleni gyógyszer.
11. Fenistil gél rovarcsípés esetére.
12. Fűtőbetétek kéz- és lábfagyás esetére, téli túrák során.
13. Gumikesztyű és arcmaszk mesterséges lélegeztetéshez, melyek hasznosak lehetnek, ha elsősegély kell nyújtani valakinek.

Fentieken kívül hasznosak lehetnek a kullancsok és a szúnyogok elleni készítmények, valamint a megfelelő UV védelmet biztosító naptejek, ezek azonban nem tartoznak az elsősegély csomag tartalmába, ezeket önállóan szükséges megvásárolni.
Amennyiben több napos, menedékháztól menedékházig tartó túrára indulunk, csomagoljunk elektronikus hőmérőt, lázcsillapítót, torokfájás, húgyúti fertőzés esetén alkalmazható készítményt, allergiaellenes szereket, tengeri sót és köhögés elleni szirupot. Ezek nem jelentenek extra terhet, viszont ezekkel elkerülhetjük azokat a helyzeteket, hogy a hegyekben kelljen gyógyszerek után kutatni.

Forrás és fotó: http://goryiludzie.pl
Hirdetés
Hirdetés