Hogyan készüljünk fel egy tátrai túrára? – I. rész Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/14
Hirdetés
Első tátrai túránkat tervezzük? Nem tudjuk, hogyan kell erre megfelelő módon felkészülni? Gondot okoz, mit és hová tegyünk a hátizsákba? Ne pánikoljunk! Minden kezdet nehéz. A hegyek minden szerelmese valaha régen átélte ugyanezt. Sokan ilyenkor elkerülhető hibákat követnek el, ezért mielőtt nekivágnánk az ismeretlennek, íme néhány hasznos tipp a megfelelő felkészülés érdekében.
Mibe pakoljunk?
Kezdjük az alapoktól. Bármi, amit magunkkal akarunk vinni a hegyekbe, hátizsákba pakoljuk. A bőröndök, sporttáskák és reklámtáskák nem alkalmasak hegyi túrára. A hátizsák nem csúszik le a vállunkról, és szabadon hagyja a kezeinket. A magasabban fekvő területeken néha meg kell fogni egy-egy láncot, meg kell kapaszkodni egy sziklában, amely sok esetben egy esetleges kicsúszástól, zuhanástól menthet meg minket.
Mit vigyünk magunkkal?
Lábbeli
Egy tátrai túrán alapvetően fontos a kényelmes lábbeli, túrbakancs vagy túracipő. A túra során a cipőnk talpa érintkezik a talajjal, és csak a megfelelő lábbeli nyúltja a szükséges biztonságot. Aki félcipőben, flip-flop papucsban, balerinacipőben történő túrázás jelentősen megnöveli a megcsúszás, sérülés kockázatát. A cipő igény szerint lehet alacsony vagy magas szárú, a legfontosabb, hogy a talpa megfelelő tapadást biztosítson. Ez az a felszerelés, amellyel nem szabad takarékoskodni, hiszen alapvetően ettől függ, milyen biztonsággal tudunk mozogni a hegyen.

Esőkabát
Akkor is legyen nálunk, ha alapjában napos, felhőmentes időt jeleznek a meteorológusok. Ezt érdemes állandóan a hátizsákban tartani. A hegyekben az időjárás nagyon gyorsan változhat, bármikor meglephet minket egy eső, ezért jobb, ha erre mindig fel vagyunk készülve.

Térkép
Egy olyan felszerelési tárgy, amelynek állandóan nálunk kell lennie. Még akkor is, ha úgy gondoljuk, tudjuk, melyik útvonalon szeretnénk túrázni. A hegyekben bármikor meglephet minket egy ködös idő, amely jelentősen rontja a tájékozódási képességünket. Nem egy turista mászkált már zavarodottan össze-vissza a hegyen nem tudva, merre van a helyes irány.

Napvédő krém és fejfedő
Senkit nem szeretnénk arra ösztönözni, hogy a tátrai lejtőkön feküdjön ki napozni, de a hegyekben járva is egész nap ki vagyunk téve a napfény hatásainak. A Tátra ebben is meglephet minket, még ha úgy érezzük is, hogy csak hűs szellő fújdogál, ez nem tévesszen meg minket, ebben az esetben is védjük a bőrünket és a fejünket. Sok turista fejezi be a túrát égési sérülésekkel, mi ne kövessük el ezt a hibát.

Feltöltött mobiltelefon
A feltöltött telefon megmentheti vészhelyzetben saját életünket vagy mások életét. Indulás előtt mentsük el a telefonkönyvben a hegyimentők telefonszámát (TOPR +48 601 100 300; HZS +421 18 300), és ha okostelefonunk van, telepítsük a TOPR és a HZS alkalmazását is.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés