A tavasz első virága a Tátrában a havasi daravirág Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/04/25
Hirdetés
Ahogy Pavol Majko, a Tátra Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu) igazgatója elmondta, az első virágos növény, amely a Tátra szubalpin és alpin zónájában kora tavasszal virágzik, a havasi daravirág (Draba aizoides). „Az elegendő napsütést élvező sziklarepedésekben, a hasadékokban és a sziklafalak keskeny párkányain találjuk gömb alakú, tőrózsát alkotó örökzöld leveleit, az ebből kiemelkedő rövid száron márciustól kezdve fokozatosan nyílnak aranysárga virágai. Ez a kis növény sikeresen ellenáll a szélnek, a fagynak és az alacsony hőmérsékletnek” – mondta Majko.
A káposztafélék családjába tartozó másik ismert faj a Draba tomentosa, melynek fehér vagy halványsárga virágai közvetlenül a turistautak közelében, a sziklákon virítanak. A Tátra látogató ezzel a fajjal nyár elején találkozhatnak.
A tavasz érkeztével azonban egyre több virág bújik elől a föld alól a Tátrai Nemzeti Parkban. Közülük a legismertebbek a hóvirág, a kökörcsin, a sáfrány és a papsajt. Ahogy Pavol Majko elmondta, az utak mentén, az árkokban és a szeméthalmokon szinte mindenhol a martilapu (Tussilago farfara) sárga virágai virítanak. „Ez azonban nem gaz. A martilapu lágyszárú növény, melynek erejét már Hippokratész is használta. Latin neve a tussis szóból származik, ami azt jelenti, hogy eloszlatja a köhögést. Ez pontosan leírja ennek az igénytelen növénynek a gyógyhatását” – mondta el Majko.

A növény virágjának sárga szirmai a melengető napsütés hatására szétnyílnak, és erős színűkkel magukhoz vonzzák a rovarokat. „Éjszaka a föld felé hajolnak, hideg vagy esős időben pedig egyáltalán nem virágzanak. Az év nagy részében a martilapu jellegtelen, figyelemre sem igazán érdemes növény” – mondta a TANAP igazgatója.  
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk; https://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés