Tátrai elsők – Öngyilkosság a Tengerszem-csúcson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/10/29
Hirdetés
A tátrai sportolásszerű hegymászás történetében több fejezet szól azokról a bátor nőkről, akik képzettség és találékonyság tekintetében gyakran felülmúlták a férfiakat. Nem volt ez másképpen a Tengerszem-csúcson sem, amely a leglátogatottabb csúcs a Magas-Tátrában. A kommunista propaganda is felhasználta ezt a háromormú csúcsot saját céljai népszerűsítésére. Minden diák tudta, hogy a lengyelországi emigrációs évei alatt 1913 augusztusában maga Vlagyimir Iljics Lenin is feljutott erre a csúcsra. Néhány hegymászó történész azonban úgy gondolja, hogy Lenin soha nem járt a Tengerszem-csúcson, hiszen az öregedő forradalmárban egyszerűen nem volt annyi erő, hogy ezt megtegye, a bolsevik történészek csupán ezen a módon szerették volna javítani a róla kialakult képet. „Sajnos kevés szó esik viszont arról, hogy férje kíséretében 1899-ben megmászta a Tengerszem-csúcsot a kétszeres Nobel-díjas, lengyel származású francia fizikus és kémikus, Marie Curie-Skłodowska” – sajnálkozik a történész.

Fél évszázaddal Lenin állítólagos csúcstúrája előtt viszont két bátor nő állt a Tengerszem-csúcson. A Menguszfalvi-völgyben szabad ég alatt eltöltött éjszaka után Lerch (Schmiedt) Berta, valamint a nagyszalóki evangélikus lelkész felesége, a tapasztalt túrázó Bexheft Dorottya érték el a csúcsot.
„A Tengerszem-csúcsot sem kerülték el a tragédiák, melyek közül egy 1939 nyarán történt esetet szeretnék elmesélni. Két héttel azelőtt, hogy Hitler megszállta volna Lengyelországot, a csúcson lett öngyilkos a zakopanei költő, Adam Prochl. Amikor megtalálták a testét, nála volt egy újság, amely közölte Hitlernek a Reichstagban elhangzott beszédét. Egyes történészek máig arról vitatkoznak, hogy valójában még a II. világháború kitörése előtt a költő volt a világháború első áldozata” – mondja Bohuš.

Forrás és fotó: http://zivot.azet.sk
Hirdetés
Hirdetés