Hogyan készüljünk fel egy jelzett turistaúton kívüli túrára? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/09/19
Hirdetés
Tátrai túráink során mind többen vagyunk úgy, hogy egyre több és egyre nehezebb utakat bejárunk, egyre több tapasztalatot szerzünk, míg végül, elérkezünk arra a pontra, amikor a jól ismert utak újbóli bejárása már nem elégíti ki az igényeinket. Többre vágyunk. Sokan álmodoznak a hegymászásról, ez azonban elég nagy ugrás, ami sokakat elrettenhet – egyrészt a magas költségek (tanfolyamok, felszerelés) miatt, másrészt azért, mert az alapvetően különbözik a trekkingtől. A kettő közötti átmenet során jó ötlet lehet a jelzett turistautakon kívül történő túrázás, amely a Lengyel-Tátrában bizonyos körülmények között teljesen legális.
Egyrészt téves az a megállítás, hogy a Lengyel-Tátrában csakis a jelzett turistautakon lehet túrázni. Másrészt viszont az sem igaz, hogy bárki túrázhat a jelzett turistautakon kívül. A jelzett turistautakon túrázni indulóknak nagyon jól felkészültnek kell lenni, és megfelelő felszereléssel kell rendelkezni. Azoknak a turistáknak, akik a jelzett turistautakon kívül, a turistautak legnehezebbjeként számon tartott Sas útnál is nehezebb terepen szeretnének túrázni, az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

1. Tájékozódjunk a nemzeti park szabályairól
A Lengyel-Tátrában a jelzett turistautakon történő túrázás legálisan a hegymászók gyakorlóterepén lehetséges. Ez nem jelenti azt, hogy a turistaút elhagyása azonos lenne a hegymászással. Több ilyen útvonal is van, pl. a Dénes-csúcs (Niżne Rysy) vagy a Csubrina (Cubryna), melyekre kötél használata nélkül is fel lehet mászni. Az ezekre történő legális túráknak egyetlen fontos feltétele: a túra megkezdése előtt be kell írni magunkat a menedékházakban található túrakönyvbe. Ilyen túrakönyvet találhatunk a Halastavi-menedékházban, a Lengyel-Öt-tavi menedékházban, a Murowaniec menedékházban és a Gáspár-csúcson.

2. Alaposan tanulmányozzuk a tervezett útvonalat
Egy ilyen túrához nem elég a forgalomban lévő turistatérképek áttekintése. Tanulmányozni és értelmezni kell egy megfelelő, részletes hegymászókalauzt. Hasznos lehet beszerezni egy részletes térképet, amelyen fel vannak tüntetve a jelzett turistautakon kívüli útvonalak. Lényegében egyfajta szaktudásra kell szert tenni arról a régióról, ahová készülünk. Nem jutunk el a megfelelő helyre, ha nem ismerjük fel a környező csúcsokat. Ne feledjük, hogy a jelzett utakon kívül nincs semmilyen jel, amely vezethetne minket. Az útvonalnak a fejünkben kell lenni.

3. Tájékozódjunk, milyen felszerelésre lehet szükségünk
A hegymászókalauzzal történő ismerkedés során elsajátíthatjuk azt is, milyen felszerelésre lesz szükségünk a túra során. Ha a tervezett útvonalat a nemzetközi hegymászóskálán nézve legalább I-es nehézségű útnak jelzik, és nem vagyunk tapasztalt hegymászók, akkor azt kötél nélkül valószínűleg nem tudjuk megmászni. Ebben az esetben inkább maximum 0+ nehézségű utat (pl. Sas út) válasszunk. Bármelyik úton indulunk, szinte biztos, hogy szükségünk lesz sisakra. A jelzett turistautakon kívül vezető, legálisan járható útvonalak a Lengyel-Tátrában szinte mindig sziklás terepen vezetnek.

4. Ha lehetséges, egy tapasztaltabb társsal induljunk túrázni
Olyan valakinek a jelenléte, akinek már van tapasztalata a turistautakon kívül történő túrázásban, jelentősen megnöveli a túra sikerének esélyét. A jelzett utakon kívül mások segítsége felbecsülhetetlennek bizonyulhat.

5. Alaposan nézzünk körül az út során
Ha az útvonalon nincs jelzés, amely elvezetne bennünket a célhoz, alaposan körül kell nézni. Előfordulhat, hogy megtaláljuk a kitaposott ösvényt, néha a legjobb a sziklákon lépkedni, és néha kőemberek szegélyezik az utat, melyek a jelzett útvonalakon kívül jelzik az irányt.

6. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jó helyen járunk, forduljunk vissza.
Soha ne folytassuk az utat, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy jó nyomon járunk. Könnyen olyan terepre juthatunk, amelyről nem tudunk egyszerűen visszajutni. Jobb, ha visszafordulunk arról a helyről, amelyről biztosan tudjuk, hol vagyunk, és megpróbáljuk megkeresni a helyes utat. Ha nem találjuk, forduljunk vissza.

Amennyiben követjük ezeket a szabályokat, és tisztában vagyunk az út nehézségeivel, akkor a turistautakon kívül történő túrázás kiváló módja lesz annak, hogy megismerjük a Tátra vadabb, a jelzett turistautakon nem látható oldalát.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés