A nyári havazás nem számít különlegesnek a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/08/15
Hirdetés
A Tátrában a nyári havazás nem számít különleges jelenségnek, de évről-évre egyre kevesebb alkalommal fordul elő. A hegyekben augusztusban és a nyár végén többnyire stabil az időjárás. A Tátra magasabban fekvő részein azonban a havazás és a hótakaró, csakúgy, mint az Alpokban, nyáron sem szokatlan. Ez a meteorológusok szerint viszonylag rendszeresnek mondható esemény, amely a legmelegebb napokban is azt bizonyítja, hogy a szlovák hegyekben a nyári időjárás nagyon változó lehet. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az elmúlt évek éghajlati változásainak köszönhetően a lehullott hó, különösen a Tátra alacsonyabban fekvő területein gyorsan eltűnik. Mindezeket alátámasztják azok a mérési adatok, melyeket négy kijelölt meteorológiai mérőállomáson mértek az elmúlt években június 1. és augusztus 31. közötti időszakokban. Ez a négy állomás a Chopok (Chopok, 2005 m), a Lomnici-csúcs (Lomnický štít, 2634 m), a Kő-pataki-tó (Skalnaté Pleso, 1763 m) és Csorbató (Štrbské Pleso, 1322 m). Közülük a Lomnici-csúcson és Csorbatón 1951-től, a Chopokon 1955-től, a Kő-pataki-tónál pedig 1961-től állnak rendelkezésre mérési adatok.

„A Magas-Tátra vagy az Alacsony-Tátra legmagasabban fekvő részein a nyári hótakaró gyakorisága bizonyos stabilitást mutat, de az utóbbi években van egy kis változás” – közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (Slovenský hydrometeorologický ústav, SHMÚ) saját honlapján.
Az Alacsony-Tátra legmagasabban fekvő területein csökken azoknak a nyári napoknak a száma, amikor havazik, és hótakaró borítja a tájat. Ezt alátámasztja az a néhány éves periódus, amikor egyáltalán nem havazott nyáron, ez 2002-2004, és 2012-2015 közötti években is előfordult.
Hasonló tendenciát jegyeztek fel a meteorológusok a Kő-pataki-tónál lévő megfigyelőállomáson is, így ezek a kisebb magasságokban szerzett eredmények szintén megerősítik a szakemberek állítását.
Amennyiben nyári havazásról beszélünk, ez az elmúlt évtizedekben leginkább június elején fordul elő. A hosszú távú mérések eredményei szerint a havazás és nyári hótakaró szempontjából a legstabilabb hónapnak az augusztus számít, ekkor hullik a legkisebb valószínűséggel hó.
„Ezek az eredmények megerősítik azt, hogy Szlovákia magashegyi környezetének időjárása mennyire különbözik más térségek időjárásától, és azt is, hogy a legstabilabb időjárásra augusztusban lehet számítani” – egészítette ki a jelentést az SHMÚ.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: www.webkamery.sk
Hirdetés
Hirdetés