A menedékházakhoz vezető utak a legnépszerűbbek a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/08/22
Hirdetés
Ahogy az utóbbi években már megszokhattuk, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének (Štátne lesy TANAPu) munkatársai a nyári szezonnak egy előre meghatározott napján ebben az évben is megszámolták a Tátrába látogató turistákat. Ahogy azt a TANAP szóvivője, Lenka Burdová elmondta, az augusztus 9-én elvégzett felmérés adataink az elemzése azt mutatja, hogy a Tátrában a turisták által leginkább kedvelt útvonalak a menedékházakhoz vezető turistautak. „A nemzeti park magashegyi környezetének jelzett turistaútjain azon a napon 22.839 turistát számoltunk össze. Legnagyobb számban a szlovák, lengyel és cseh turisták voltak jelen, de nem hiányoztak a német, angol, spanyol, olasz, oroszok és magyarok sem” – mondta a szóvivő. A TANAP munkatársai, önkéntesek és diákok előre kinyomtatott íveken jegyezték fel a turisták számát és nemzetiségét.

Az adatokat részletezve a szóvivő elmondta, hogy a turisták mintegy egyharmad része felvonóval jutott fel a magashegyi régióba. „A Tarajkára 3.040 turista érkezett aznap siklóval, rajtuk kívül további 946 gyalogosan. A Kő-pataki-tóhoz 3.140-en érkeztek felvonóval és 294 személy gyalogtúrázva. A Szoliszkó menedékházhoz 1.524 turista érkezett a felvonóval és csak 179 személy gyalogtúrázva” – részletezte a szóvivő. A Tengerszem-csúcsra a szlovák és a lengyel oldalról összesen 815 turista jutott fel aznap, a Krivánon 402 turistát számoltak. „A Poprádi-tóhoz két irányból 3.676 személy jutott el, a Sziléziai-házhoz három irányból 811, a Zöld-tóhoz 688, a Gyopár menedékházhoz 205 turista érkezett” – tette hozzá.
A Liptói-Tátra legnépszerűbb részén, a Rohácsi-völgyben is sokan túráztak aznap, ahol több mint 2000 turista gyönyörködött azon a napon a tátrai természet szépségeiben. A szóvivő szerint a népszerű turistacélpontok közé tartozik az Árvai-Csendes-völgy, és szinte már hagyományosan a legkevésbé látogatott völgy ezúttal is a Csendes-völgy volt. A Liptói-Tátra további részeit azon a keddi napon mintegy 600 turista látogatta.
A TANAP 1972-től kezdődően minden évben egy alkalommal megszámolja a Tátra turistaútjaira induló turistákat. A szóvivő szerint a rendszeres számolásnak köszönhetően nem csak a látogatók számáról kapnak elsődleges információt, hanem információkat kaphatnak a jelentősebben terhelt területekről is. Az adatokat felhasználva a nemzeti park vezetői megfelelően tudják tervezni a szükséges karbantartási munkákat, az információs hálózatot és az egyéb szükséges fejlesztéseket. „Az elmúlt évben 18.572 turistát számoltunk össze, a legtöbb látogatót azonban 2014-ben regisztráltuk, amikor egy napon 24.120 látogatót számoltak össze a TANAP munkatársai” – zárta szavait a szóvivő.

Forrás és fotó: http://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés