Hogy pakoljunk a hátizsákba, hogy az kényelmes legyen? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/07/04
Hirdetés
Egy megfelelően bepakolt hátizsák a hegyi túra során képes azt a kényelmet biztosítani, amely ennek a tevékenységének a végzéséhez szükséges, ellentétben a diszkontokban megvásárolható, kézben vagy fél vállon hordozott táskákkal. Egy jó hátizsáknak mindenekelőtt a biztonsági és kényelmi szempontoknak kell megfelelnie, amelynek az előbb említett egyéb táskák nem felelnek meg. Évszázadokkal ezelőtt, amikor a hegyekben járó első embernek jött az ötlet, hogy szabaddá kell tenni a kezét, csodájára jártak annak az újításnak, melyet napjainkban jókedvűen veszünk a hátunkra, egész nap cipeljük, és néha (szerencsére csak ritkán) gondolkodás nélkül leteszünk a földre.
A kényelmes hátizsáknak köszönhetően gond nélkül jutunk egyik helyről a másikra, és nem csak a hegyekben. Személy szerint én minden más táskánál jobban szeretem a hátizsákot. Mindig és mindenhol. Most azonban nézzük azokat a kérdéseket, amelyek egy hátizsákba történő bepakolás során merülhetnek fel. A hátizsák puszta léte nem minden.

Használatát sokan a tökéletességig csiszolták, kialakítását tekintve a modern outdoor technológiának köszönhetően némelyik már-már csodaszámba megy. A hátizsákba a tervezett kirándulás során tervezett felszerelés megfelelő bepakolása a legtöbb esetben véletlenszerűen történik, így aztán az is előfordulhat, hogy bármilyen jó a hátizsákunk, nem fogjuk azt szeretni. Hogyan pakoljunk tehát egy hátizsákba úgy, hogy az kényelmes legyen?
Ha a bepakolás közben nem szeretnénk egy oda-vissza futóversenyt rendezni a szekrényünk és a hátizsák között, készítsünk egy listát (én mindig elfelejtek valamit, de a rohangálás a szekrény és a hátizsák között egyre rövidebb) azokról, amiket be szeretnénk pakolni. Miután mindent egy helyre összegyűjtöttünk, álljunk meg egy pillanatra, és ne uralkodjon el rajtunk a hurrá optimizmus. Ez a pillanatnyi megálló arra is jó, hogy rájöjjünk, nem feltétlenül jó ötlet a hajsütővasat magunkkal vinni…
Gondoljuk végig, mire lesz szükségünk az út során, mire a szálláson, és mi az, amire vészhelyzetben szükségünk lehet. Ez meghatározza a hátizsákba történő bepakolás sorrendjét. Garantált, hogy a jól elosztott hátizsák mindig megfelelően működik majd, függetlenül attól, hogy egy, vagy több napra pakolunk bele. Akár rövidebb, akár hosszabb ideig lesz a hátunkon, nem lesz az az érzésünk, hogy valamit úgy eldugtunk, hogy meg sem találjuk.
A nehezebb dolgok alulra, a könnyebbek felülre
Ez a legegyszerűbb elmélet. A gyakorlatban azonban nem vihetünk magunkkal két külön csomagot, melyekben gond nélkül becsomagolhatjuk a könnyebb és a nehezebb dolgokat. Legtöbbször több különböző súlyú és különböző fontosságú dolgot egy zsákban viszünk magunkkal. De mit és hová pakoljunk?
A hátizsák mélyére, legalulra tegyük azokat a nagyobb méretű tárgyakat, melyekre várhatóan túra közben nem lesz szükségünk, de alapjában mégis könnyebbek. Ilyenek lehetnek a cipő, hálózsák, törülköző, stb.
A következő szintre pakoljuk a tartalék ruhaneműt, majd a középső szintre helyezzük a nehezebb dolgokat, mint pl. az étkezéshez szükséges felszerelés, a konzervek, gázfőző, stb.
A hátizsák legfelső szintjére (és ha van, az oldalsó zsebekbe és a felső rekeszbe) helyezzük el azokat a dolgokat, amelyekre túra közben leginkább szükség lehet. Ez a legmegfelelőbb hely azoknak a felszereléseknek, amelyeket vészhelyzetben kell használni. Ide pakoljuk ez egészségügyi csomagot, valamint az esőkabátot (hacsak nem akarjuk kipakolni a hátizsák teljes tartalmát, ha hirtelen elkap egy gyors nyári zápor), az út során szükséges enni- és innivalókat.
Az oldalzsebekbe és a kisebb rekeszekbe tegyük a térképet, iránytűt, kalauzt, lámpát, a személyes dokumentumokat.
A fentieken túlmenően ne felejtsük el, hogy a pakolás során ne hagyjunk a hátizsákban légüres tereket, amelyek túra közben a zsák ellenőrizhetetlen mozgását eredményezhetik. Ez viszont túra közben az egyensúly elvesztését vonhatja maga után, amely a hegyekben akár végzetessé váló kicsúszással, zuhanással is végződhet.
A jól és okosan bepakolt hátizsák nem csak azt teszi lehetővé számunkra, hogy elkerüljük az egyes felszerelési tárgyaink keresésével járó kellemetlenségeket, de megóvnak minket a vállunk és a hátunk sérülésétől is. A hanyagul csomagolt, gyakran túlterhelt hátizsák okozat sérülések sajnos elég gyakoriak. Ésszerűen pakoljunk a hátizsákba, ne okozzunk magunknak kellemetlenséget, használjuk a fejünket és óvjuk a hátunkat.

Forrás: http://goryiludzie.pl; Fotó: polarsport.pl
Hirdetés
Hirdetés