A Tátra csúcsai a levegőből – Kriván Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/03/30
Hirdetés
A Kriván (Kriváň) a Magas-Tátra nyugati részének domináns csúcsa, amely Liptó felől a legmagasabb csúcsnak tűnik. A csúcs, melynek magassága eléri a 2494 métert, ha nem is hivatalosan, de Szlovákia jelképének számít. Annak idején a Ľudovít Štúr vezette nacionalista csoportnak a nemzetébresztőként számon tartott Fejérpataky-Belopotoczky Gáspár körül szerveződött több tagja is megmászta ezt a csúcsot, és a mai napig minden augusztusban nemzeti zarándoklatot rendeznek a csúcsra. Az első ilyen túrán 1841-ben maga Ľudovít Štúr és Michal Miloslav Hodža is részt vett.

A csúcs első biztos megmászóiról nincsenek hitelt érdemlő adatok. Ezek valószínűleg a csúcs déli és délkeleti lejtőin a XV. században Mátyás király által alapított bányákban dolgozó bányászok lehettek, akik nemesfémek, arany, ezüst és ón után kutattak itt. A csúcs első, írásban is feljegyzett megmászására 1772-ben került sor, amikor egy csoport Czirbesz Jónás András evangélikus lelkész és természettudós vezetésével járt a csúcson.
A csúcson valaha egy obeliszk állt, amellyel II. Frigyes Ágost szász királynak a csúcson tett látogatását kívánták megörökíteni. Ezt az obeliszket pár évvel felállítása után nacionalisták lerombolták, napjainkban egy fából készült kettős kereszt van felállítva a csúcs legmagasabb pontján. A Krivánt megörökítették a Szlovákiában 2009-ben bevezetett € egyik kis címletű érméjén is.

Forrás és fotó: http://www.aktuality.sk
Hirdetés
Hirdetés