50 éve volt az első helikopteres mentés a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/10
Hirdetés
Szeptember 24-én, csütörtökön volt pontosan 50 éve annak, hogy a Magas-Tátrában első alkalommal használtak egy mentési művelthez helikoptert. 1965-ben azon a napon az Omladék-völgyi-csorba (Zlomisková štrbina) alatt történt egy súlyos baleset, kőomlás következtében egy jugoszláv hegymászó súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, emiatt nagyon fontos volt, hogy a mentés a lehető legrövidebb idő alatt megtörténjen. „Amikor hallottam, hogy mi történt, azt mondtam, hogy nincs idő Prágából engedélyt kérni. Felvettem az ingem, és vállaltuk a kockázatot, olyan magasságban és ilyen terepen ugyanis korábban még senki nem dolgozott. Úgy döntöttem, hogy csak öt embert viszek magammal, hogy amikor visszarepülünk, még egy ember jöhessen velünk. Nem akartam feleslegesen kockáztatni mások életét” – magyarázza döntését František Červíček pilóta, a helikopter parancsnoka. A személyzet további két tagjával együtt így öt hegyimentő, név szerint Pavol Vavro, Ivan Gálfy, Stanislav Samuhel, Ivan Urbanovič és Árpád Szabó szállt fel a MI-4 típusú helikopterrel.

A helikopter az Omladék-völgyben, kb. 1825 méter magasságban szállt le, azon a helyen, amelyet a Poprádi-tavi menedékház gondnokának vezetésével oda érkező önkéntes hegyimentők csoportja kijelölt számunkra. Leszállás után a hegyimentők együtt indultak a Vaskapu-katlanba, a sérült hegymászóhoz, akit azonnal elláttak és az időközben a földön megérkező újabb mentőcsapat segítségével a helikopterhez szállítottak.
A helikopter a szepesszombati kórházba vitte a sérültet, ahol 13:00 órakor, vagyis 5 órával a baleset után szállt le. Abban az esetben, ha a mentőakció során nem vették volna igénybe a helikoptert, a mentőakció minimum három órával hosszabb időt vett volna igénybe, és a hegymászó az erős vérzés miatt valószínűleg nem élte volna túl a balesetet.
„Állandó készültségben voltunk, mert azokban az időkben nagyon sok mentőakció volt. Ez a helikopter éppen a Tátrában állomásozott, mivel a Belügyminisztérium két tisztviselőjét keresték. Abban az időben arról beszéltek, hogy valószínűleg nyugatra szöktek, ezért aztán politikai ügy lett, így intenzíven kerestük őket. Eközben történt a súlyos hegymászóbaleset. A helikopter a mentőfelszereléssel a hegyimentők akkori központjából, Tátralomnicról szállt fel. Már korábban is repültünk, elég jól ismertük a körülményeket, leszállás után ahogy csak tudtunk siettünk ellátni a sérültet. A terepen sérülések és egyéb problémák nélkül jól haladtunk a szállítással, összeszokott csapat voltunk” – emlékezik vissza az eseményekre az egyik hegyimentő, Ivan Urbanovič.
A mentőakció végül is jól végződött, és a helikopter, amely nem volt a legjobb műszaki állapotban, szerencsésen leszállt a sérülttel, amely az orvosoknak köszönhetően később felgyógyult. „Nagy volt az öröm, örömünkben megittunk három borovičkát, megöleltük egymást annak örömére, hogy először sikerült valakinek megmenteni az életét. Bebizonyítottuk, hogy szükség van a helikopterre, enélkül nem működhet a hegyi mentőszolgálat, és tovább kell menni előre” – mondta Červíček.
Az évfordulón Ivan Urbanovič és František Červíček Tátraváros polgármesterétől, Jána Mokoštól, valamint Jozef Janigától, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatójától a Belügyminisztérium munkatársának jelenlétében eddig munkájuk elismeréseképpen emlékplakettet vehetett át. „Nagyon jólesett a figyelmesség, örülünk neki, kár, hogy a többiek, akik részt vettek a mentőakcióban ma már nincsenek közöttünk” – mondta Urbanovič.
„A hegyimentők veszélyes és fizikailag fárasztó munkája, a pilóták 60-es, 70-es években kísérletinek számító erőfeszítései, a repülési technika nélkül a hegyekben végzett légimentés nem tudott volna a mai szintre fejlődni, amely teljesen azonos szinten van az alpesi országok légimentéseivel” – mondta Juraj Rokfalusy, a Légimentők Történeti Klubjának képviselője, amely ebből az alkalomból nyilvános megemlékezést szervezett a Magas-Tátrában.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: Miroslav Vazny
Hirdetés
Hirdetés