Tiltott területek a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/08/19
Hirdetés
Egy cseh weboldalon jelent meg az alábbi térkép, melyen a készítők különböző színekkel jelölték a Magas-Tátra azon területeit, melyeken teljesen, vagy részben tilos a mozgás, túrázás, hegymászás.
A rózsaszínnel jelölt területek teljes tilalom alatt állnak, ahová sem hegymászók, sem pedig turisták nem léphetnek be, még hegyivezetővel sem.
A narancssárgával jelzett területeken turisták csakis hegyivezetővel mozoghatnak. Ezeken a területeken hegymászók csak érvényes hegymászó igazolvánnyal mozoghatnak, amennyiben az általuk elérni kívánt útvonal nehézsége magasabb, mint II-es, és fontos kitétel, hogy a hegymászóknak az éjszakát a jelzett területen kívüli szálláshelyen kell tölteni.
Más színnel jelölt területeken található jelzett turistautak bárki számára hozzáférhetőek, figyelembe véve a TANAP téli zárlatra vonatkozó rendelkezéseit.
A térképen szürkével jelzett terület e Lengyel-Tátrához tartozó rész.

A fenti színkódok csak a völgyeket érintik, a csúcsok elérhetősége más kérdés. A Magas-Tátra durván 130 csúcsából 7+2 érhető el jelzett, vagy jelzés nélküli, de engedélyezett turistaúton. Ezek a Kriván, Kapor-csúcs, Tengerszem-csúcs, Kis-Viszoka, Nagyszalóki-csúcs, Fehér-tavi-csúcs, Elülső-Szoliszkó, Oszterva és Nagy-Morgás. Utóbbi háromnak a csúcs jellege egyes vélemények szerint erősen megkérdőjelezhető, így ha a valódi csúcsokat nézzük, hatot érhetnek el a turisták jelzett turistaúton.
Ez az egész helyzet nagyon emlékeztet a bolsevik időkben megszokott korlátozásokra. Az idegenforgalom ellen szóló érvek mindig voltak, és mindig lesznek: természetvédelem, megzavart állatok, erózió, szemetelés, illemhelyek hiánya miatti állapotok, stb. Miért vannak itt ezek a gyönyörű völgyek, ha azokat emberi szem nem láthatja? Miért kell attól félnünk a Tátra kellős közepén lévő völgyben, hogy egy szembejövő TANAP őr bírságcédulát dug az orrunk alá? Hogy van az, hogy az Alpokban senki nem akar minket megbírságolni, és számtalan csúcsot megmászhatunk, nem beszélve a különböző nehézségű via ferratákról? A túraútvonalakon mozgók valóban ilyen visszafordíthatatlan károkat okoznak a Tátra flórájában és faunájában?
Ezek természetesen csak ötletek, melyeket azonban érdemes lenne fontolóra venni. Ám a liberális megközelítés gyakorlatilag megsemmisítené a hegyi vezetők kasztját, és az ők kényelmes bevételeit. Meg kellene mozgatni a bürokráciát. Vagy jobb, ha mindent hagyunk a régiben, aztán pedig csodálkozunk, hogy egyre több turista inkább az Alpokban túrázik?...

Forrás és fotó: http://www.goat.cz
Hirdetés
Hirdetés