Jelentősen csökken a tátrai tavak vízszintje Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/08/17
Hirdetés
A napok, hetek óta tapasztalható száraz, nagyon meleg időjárás jelentősen befolyásolja a tátrai tavak hőmérsékletét és vízszintjét. Pavol Kráľ, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátnych lesov Tatranského národného parku – TANAP) munkatársa elmondta, hogy néhány tátrai tó a száraz időszakban is megtartja vízszintjét, de vannak olyanok is, melyeknek csökken a szintjük. „Minden tó olyan, mint egy szivárgó fazék. Ha több víz áramlik be felül, mint ami alul kifolyik, akkor nő a vízszint, ha kevesebb, akkor csökken” – mondta Kráľ. Minden tátrai tó egyedi, nagy a különbség a magasságuk, valamin az ehhez kapcsolódó vízszintjük között. A Csorbai-tó vízszintje például jelenleg 5 cm-rel magasabb az átlagosnál, vagyis erre a tóra semmilyen hatással sincs a szárazság. „Ami nagyon érdekes és szokatlan, az a víz hőmérséklete, a tó felületén ugyanis 24 °C-t mértünk. A Csorbai-tóban tudomásom szerint még soha nem mértek ilyen magas hőmérsékletet, ez valószínűleg új rekordnak számít” – mondta a szakember. Vannak viszont olyan tavak, amelyek mérési adatai ennek éppen az ellenkezőjét mutatják. A Jávorvölgyi-Zöld-tó vízszintje jelenleg 1 méterrel kisebb az átlagosnál, a Varangyos-tó kb. 30-40 cm-rel, a Szentiványi-tó viszont 2 méterrel kisebb a megszokottnál.

„Annak ellenére, hogy a Tátrában több a csapadék, mint a sík vidékeken, és itt nincs olyan szélsőségesen száraz idő, de a megszokott mértékű csapadék hiánya látható a tavakon, és különösen a patakokon. Például a Kis-Tarpataki-völgyben folydogáló patak szinte eltűnt, és sok más patak is jóval kisebb, mint normál esetben, ám ez még nem nevezhető szélsőségesnek” – nyugtatott meg a szakember. Az erdészek mindezidáig nem észleltek olyat, hogy valamelyik tátrai tó a magas hőmérséklet és a szokottnál kevesebb csapadék miatt teljesen kiszáradt volna. Több olyan tó is van azonban a Tátrában, melyek csak időszakosan, a csapadékos időszakban telnek meg vízzel, és nyáron szinte teljesen kiszáradnak. „A legmagasabban fekvő, állandó vízfelülettel rendelkező tó a Kék-tavacska. Ettől is magasabban található a Téry-tavacska, amely azonban időnként kiszárad, éppen ezért nem tekinthetjük a legmagasabban fekvő tátrai tónak. A Tátrában tucatnál is több ilyen időszakos tó található” – tette hozzá a szakember.
A szárazság és a hőség hatással van viszont a tátrai tavakban élő planktonok életére, jelentősen befolyásolja pl. az algák szaporodását. Az erdészek nemrégen a Jávorvölgyi-Zöld-tó vizének hőmérsékletét 16 °C-nak mérték. „A tó vize halvány zöld árnyalatú volt, vagyis elszaporodtak benne az algák. Ez a tó azonban átfolyós rendszerű, vagyis ha jön a csapadék, akkor minden megváltozik, a víz cserélődik, tisztul. Ez egy olyan időszak, amely gyakran ismétlődik. A szakemberek azonban semmi olyan rendellenességet nem észleltek, amelynek a magas hőmérséklet lenne az okozója” – mondta Kráľ.
A szakember véleménye szerint jelenleg még megfelelően hűs a Tátra. Az emberek azonban keresik az árnyékos területeket, mert hatalmas a különbség az erős hegyi napsugárzásnak kitett területek, és a fák hűs lombjai alatti hőmérséklet között. „A Tátrában sajnos egyre kisebb az ilyen hűs árnyat adó fák száma, egyre kevesebb az árnyék, vagyis az olyan hely, ahol kissé felfrissülhetünk. Éppen ezért javasoljuk a turistáknak a fejfedő viselését, mindig vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot, és nem feledkezzenek meg az esőkabátról sem, mert a Tátrában elég gyakoriak a délutáni viharok” – fejezte be mondandóját a szakember.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: Palo Marko
Hirdetés
Hirdetés