Szepesi N. Vilmos: Az ősi Szepesség Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/05/01
Hirdetés
1943-ban a Singer és Wolfner kiadó gondozásában jelent meg Szepesi N. (Nemény) Vilmos „Az ősi Szepesség” című, Szepes vármegye múltját feldolgozó könyve. A 306 oldalon, 61 képpel illusztrált könyv Lukács György előszavával és Vikár Béla bevezetésével látott napvilágot. Ebben a művében a szerző érzékletes szavakkal jellemzi nem csak a Szepességet, de azon belül a Magas-Tátrát is. Néhány, az ősi tátrai mondákra utaló idézet a könyvből:
„… Láttátok-e már a festői rétet a Virágoskertben, a Gerlachfalvi csúcs tövében, amely azért keletkezett, mert a pásztorfiú kíváncsi volt és a parancsnál előbb oldotta meg a Hegyek Szellemének ajándékzsákját? …”

 „…Hallottátok-e már a tátrai természetnek azt a hatalmas szimfóniáját, amelyet a tarpatak völgye vízeséseinek messze hangzó zúgása alkot, amikor a csöndes szélben zizegő fenyőágak szelíd suttogásával olvad egybe? …”

 „ Álmodoztatok-e már a Zöld-tó partján csöndes holdas estén, amikor a tó vizéből kivilágít a smaragdkő zöld színe, amely egykor a Karbunkulus-torony ormát díszítette? ”
Hirdetés
Hirdetés