Meghosszabbították a Felső turistautat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/19
Hirdetés
Akik az utóbbi három évben, pontosabban 2010. június 1. után túráztak a Bélai-Tátra egyetlen, a turisták előtt megnyitott turistaútján, a Zár (Ždiar, 896 m) és a Kopa-hágó (Kopské sedlo, 1749 m) közötti zöld jelzésen, és nyitott szemmel jártak, a régebbi térképekhez és útleírásokhoz képest két jelentős változásra figyelhettek fel. Egyrészt arra, hogy ez a nagyközönség előtt 1993-ban megnyitott, 2010-ig csak Zárból a Kopa-hágó felé egy irányban járható turistautat két irányban is járhatóvá tették, másrészt arra, hogy a korábbi zöld jelzések mellé felfestették a piros jelzést is. Ez a változás annak idején, 2010-ben azt hiszem nem kapott kellő nyilvánosságot, ezért ezzel az írással erre szeretném felhívni a Tátrába látogató turisták figyelmét.
Amint az a Tátrát járó legtöbb turista előtt nyilvánvalóan ismert, a Magas-Tátra leghosszabb, egybefüggő turistaútja a Felső turistaút, másik ismert nevén a Magisztrále (szlovákul Tatranská magistrála). A turistaút kiépítésének ötletét elsőként Jeltsch Hugó vetette fel a Magyarországi Kárpátegyesület 1903-as évkönyvében. A mai Felső turistaút egyes szakaszai már abban az időben léteztek, de nem alkottak egységes útvonalat. Az ötletet az I. világháború után, 1923-ban Petr Karel élesztette újjá, amikor leírta a létező szakaszokon tett túráját, és javaslatot nyújtott be ezen szakaszok összekötésére Sólyom út néven.

A javaslatok alapján a Csehszlovák Turisták Klubja (KČST) 1931 és 1937 között nagyrészt saját költségén, de állami hozzájárulást is igénybe véve építette ki a Felső turistautat. A turistaút nyomvonala a későbbi években többször változott, jelentősen lerövidítették pl. a Batizfalvi-tó – Felkai-tó közötti szakaszt. A Felső turistaúton a legjelentősebb változásra 1978-ban került sor, amikor a Bélai-Tátra főgerincének lezárása következtében az addig a Kopa-hágóból a Bélai-Tátra főgerincén Barlangligetig (Tatranská Kotlina) vezető turistaút 19 km-rel lett rövidebb.
1978-tól úgy tudtuk tehát, hogy a csaknem 46 km hosszan kanyargó Felső turistaút Podbanszkóról kiindulva a Bélai-Tátra lábainál, a Nagy-Fehér-tó mellett ér véget. A mai szlovák turistairodalomban Tatranská magistrála néven ismertetik a Liptó-Tátra déli lábánál futó, a völgyek nyílását érintő, szintén végig pirossal jelzett turistautat is, de ez egy másik történet, most egyelőre maradjunk az eredeti, általunk, magyar turisták által Felső turistaútnak ismert útvonalnál.
A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) illetékesei 32 év után, 2010-ben oldották meg azt a gordiuszi csomót, hogy egy általuk is a legjelentősebbnek nevezett, egybefüggőnek tervezett turistaút nem a senki földjén, nevezetesen a Nagy-Fehér-tó partján érjen véget, ahonnan csak további turistautakat használva lehet eljutni valamelyik településre. Ekkor, vagyis 2010. június 1-én azzal együtt, hogy a Zár – Kopa-hágó közötti zöld jelzésű turistautat kétirányúsították, és megszüntették az annak használatáért addig fennálló fizetési kötelezettséget, a Felső turistautat a Kopa-hágón, a Felső-Kopa-hágón (Vyšné Kopské sedlo, 1934 m) és a Széles-nyergen (Široké sedlo, 1830 m) keresztül Zárig meghosszabbították. Ezzel ez a hosszú történelmi múltra tekintő turistaút ismét településtől településig vezet, melyet mindkét irányból, akár Podbanszkóról, akár Zárból indulva végig lehet járni.
Ezzel a korábban 45,6 (a Turistickamapa.sk oldal térképén 50,9) km hosszúnak jelzett Felső turistaút mintegy 9,3 km-rel lett hosszabb, ezzel jelenlegi hosszúsága hozzávetőlegesen 55 (a Turistickamapa.sk oldal térképén 60,7) km. (Megjegyzés – a jelzett térképek Internet Explorer böngészővel használhatók.) A Felső turistaút önálló úti célként is végigjárható, ehhez optimális esetben (normál időjárási körülmények között, állóképességtől és logisztikától függően) 3-4 nap szükséges.

Lejegyezte: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés