Magashegyi hízókúra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/04/24
Hirdetés
Dobos-torta, Gundel-palacsinta, Csáky-rostélyos. Az ismerős ételnevek mögött a magyar gasztronómia nagy alakjai állnak, akik a francia stílus és a magyar hagyományok ötvözésével világhírűvé emelték hazánk konyhaművészetét. Egyikük ráadásul a Tátrában egy olyan helyen gyógyított, ahol a magyar irodalom nagyjai is megfordultak.
A történet az 1843-ban született Szontagh Miklóssal kezdődik. Az Árva-parti Alsókubinból származó orvos volt ugyanis az, aki korának általános szemléletével (mely csupán a vízben látta a gyógyító erőt) szakítva, a magashegyi levegő erejét hangsúlyozta. Felismerve a Magas-Tátra klimatikus gyógyhatásait, 1876-ban megalapította az első magyar tüdőgyógyintézetet. Az újtátrafüredi szanatórium működtetésén túl turistavezetéssel, földrajzi kutatásokkal, mentőképzéssel és a Tátra vidékét népszerűsítő kiadványok szerkesztésével foglalkozott.

Az intézetet 1909-től már a Budapesten szintén orvosi diplomát szerző fia vezette. Jó kezekben volt nála a családi örökség, hiszen ifj. Szontagh Miklós és felesége, Maria Frapporti minden idejüket és vagyonukat a folyamatos korszerűsítésre, bővítésre fordították. 1925-re már 350 szoba állt a betegek rendelkezésére Európa egyik legmodernebb gyógyintézetében.
Fotó: Kata
Mivel a helyes étrendnek, a beteg állapotának megfelelő diétának is fontos szerepe van a gyógyulásban, a Palace-Szontagh főszakácsa sem lehetett akárki. Csáky Sándor megfelelő személy volt erre a feladatra. Munkásságát az 1910-es első magyar szakácsművészeti kiállatás, a The Universal Cookery Food Association által szervezett nemzetközi rendezvény, bécsi és németországi versenyek is aranyéremmel értékelték. 25. szakácsjubileuma emlékére saját költségén könyvet adott ki A huszadik század szakácsművészete címmel. A nyolcszáz oldalas gyűjtemény egy történeti résszel kezdődik, melyben Csáky vázlatosan bemutatja az elmúlt évszázadok magyar konyháját, ezután néhány fontos praktika (hússzeletelésről, tálalásról) olvasható, majd a saját magától és elismert kollégáitól választott receptek következnek. Csáky elméleti és gyakorlati tudása tehát megkérdőjelezhetetlen.
Forrás és fotó: http://korkep.sk
Hirdetés
Hirdetés