Megállt az idő: milyen ruhában síeltek 100 évvel ezelőtt? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/03/24
Hirdetés
A Magas Tátra látogatói március első hétvégéjén valódi időutazást élhettek át. A síelés történetének körülbelül ötven rajongója gyűlt össze az immár 12. alkalommal megrendezett síversenyen a Csorbai-tónál. Egész családok érkeztek  100 évvel ezelőtti öltözetben és felszereléssel – ennek megfelelően mozogtak a lejtőn is – szélesen hóekézve. Ezúttal nem az időeredmény volt fontos, sokkal inkább a versenyző bája, stílusa és eltökéltsége. Nem csak a versenyzőtársak csodálatát és tapsát érdemelték ki, hanem a többi síelőét is, akik modern öltözetben és felszerelésben ereszkedtek le a lejtőn. „Csodálatos dolog így összejönni és feléleszteni a történelmet. Ugyanakkor az is fantasztikus, hogy egész Szlovákiából érkeznek emberek, évről-évre többen” - jegyezték meg a szervezők, Alenka Varadyová és Vladimir Hubác.

Síléc
Fából – egyenes, faragás nélküli kőrisfa, a múlt század 30-as éveitől kezdve felcsavarozott fém élekkel.

Síbot
Bambuszból vagy nyárfából, fűzfából kifaragva. A végén nagy karikák bőrrel befonva, becsavarozott fémheggyel. A markolata is bőről volt varrva, a bot magassága a körülbelül a síző válláig ért. A 19. század végén csak egyetlen, két és fél méter hosszú botot használtak.

Kötés
Rugós – a legelterjedtebb a „kandahar” nevű kötés volt (a bakancs orránál egy drótsodrony húzta be egy pofába a bakancsot), később a csehszlovák „Masag” kötés. Utóbbinál a síelő egy fémpofába tolta be a bakancsot. Az első pofa előtt lehetett megfeszíteni a rugót, ez húzta be hátul a bakancs sarkát.
Szíjas – a sícipőt be kellett tolni egy fémpofába és szíjakkal szilárdan rögzíteni.

Síbakancs
Nehéz fűzős bakancsok voltak, a boka magasságáig értek, fémmel kiverve, az orránál és a saroknál fémmel megerősítve.

Ruházat
Urak – gyapjú térdnadrág (háromnegyedes nadrág), gyapjú zokni, gyapjú szvetter, sál, kalap, kucsma, sildes sapka. A kesztyű egyujjas, gyapjúból.

Hölgyek – alapvető volt a hosszú szoknya, a nadrág teljesen megengedhetetlen volt. A térd felfedése társadalmi ellehetetlenülést jelentett. Bélelt kiskabát, körgallér, kendő, illő mellény és a nélkülözhetetlen fejfedő. Kiskalapok és kalapok – minden, amit a világon kitaláltak.
Forrás és fotók: http://www.cas.sk; Fordította: Pálossy László
Hirdetés
Hirdetés