Amikor taxinak nézik a hegyimentőket… Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/03/19
Hirdetés
Hallott már arról valaki, hogy a Lengyel-Tátrában hegyi taxiszolgálat működik? Ezt a kijelentést természetesen nem szó szerint kell érteni, ám egyre több az olyan eseteknek a száma, amikor a turisták indokolatlanul kérik a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) helikopterének beavatkozását. Napjainkban egy helikopteres mentés költsége kb. 3.000 € körül van, Lengyelországban azonban nem kell fizetni a mentésért, ezért aztán a turisták sokszor szemrebbenés nélkül visszaélnek a helyzettel.

A hegyimentők a mentések során sokszor saját életüket és testi épségüket kockáztatják a bajba jutottak megmentése érdekében. Sajnos azonban vannak olyanok, akik visszaélnek az ő hivatástudatukkal. Az utóbbi időben néhány lengyel hegyimentő úgy érezte, taxisofőrnek nézik őket. Ilyen eset történt pár nappal ezelőtt, március első napjaiban is. Két hegymászónak nem sikerült az esti sötétedés beálltáig leereszkedni a hegyről, ráadásul nem volt náluk semmilyen világítóeszköz. „Inkább megvárták a reggelt, amikor a helikopter a fedélzetére vette, és levitte őket a Halastóhoz” – mondta el Edward Lichota, a TOPR operatív tisztje.
Hasonló esetekben nincs hiány a Tátra szlovák oldalán sem. „Egy hölgy hívta nemrégiben a Hegyi Mentőszolgálatot (HZS) azzal, hogy eltörött a lába, de pontosan megjelölte, hogy hová vigyék őt, mert elmegy a vonata” – mondta el Jozef Janiga, a HZS vezetője. „Ezekben az esetekben úgy érezzük magunkat, mint a taxisok, mert ezeket az embereket akkor is lehozzuk a hegyről, és bevisszük pl. a kórházba, ha ez nem feltétlenül szükséges” – tette hozzá Lichota. „A helikopter használata a hegyekben mindig nagyon drága, és különösen veszélyes. A pilóták és a hegyimentők mindig nagy veszélynek teszik ki magukat” – mondta el Pawel Skawiński, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója. „1979-ben éppen egy felelőtlen hívás miatt haltak meg egy mentőhelikopter pilótái és a fedélzetén tartózkodó hegyimentők a Magas-Tátrában” – tette hozzá Janiga. A lengyelek szerint a helyzetet csak a szlovák modell bevezetésével lehetne megszüntetni. Mióta a Tátra szlovák oldalán ki kell fizetni a mentési költségeket, azóta nagymértékben csökkent az ilyen esetek száma.

Forrás: http://udalosti.noviny.sk; Fotó: AgencjaGazeta.pl
Hirdetés
Hirdetés