Csorbató korabeli képeslapokon és fotókon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/24
Hirdetés
2013 nyár elején mutatták be a nyilvánosságnak a Magas-Tátra lábánál található Csorba, valamint a hozzá tartozó Csorbató település történelméről szóló, rövid idő alatt immár a harmadik kiadványt. A május végén bemutatott képes album címe: Csorbató korabeli képeslapokon és fotókon (Štrbské Pleso na dobových pohľadniciach a fottografiách), szerzője pedig a Felsőhágin élő Jozef Huber. „A könyvvel megpróbáltuk Csorbató és az egész település történetét közelebb vinni a nyilvánossághoz, a mai fiatalokhoz. Tavaly jelent meg a „Premeny obce” című könyv, melyben az ott látható fotókon keresztül követhetik nyomon az érdeklődők, hogyan jött létre a település. Nem sokkal később jelent meg Milan Koreň „Od Štrby po Štrbský štít” (Csorbától a Csorbai-csúcsig) című könyve” – mondta el Michal Sýkora, Csorba község polgármestere.

A legújabb, májusban bemutatott könyvben látható korabeli képeslapokat és fotókat a polgármester a könyv szerzőjével együtt válogatta össze. Jozef Huber a kiadványt saját gyűjteményéből válogatta össze, a községi levéltári anyagokkal kiegészítve azt. „A kiadvány Csorbató megalapításának 140. évfordulója tiszteletére jelent meg, és a tó partján épült első épületek megjelenésétől az 1970-ben itt megrendezett sí-világbajnokságig öleli fel a település történetét. A könyv 3.000 példányban, a szlovák mellett angol nyelvű kísérőszöveggel jelent meg” – mondta a polgármester.
A fotókon és a képeslapokon többek között rögzítették, ahogy vitorláznak a tavon, vagy amikor fürdőzők egy csoportja Karácsonykor fürdőruhában piknikezik a befagyott, de hótól mentes tó felszínén, de láthatjuk azt is, hogyan szállították anno szekéren a tó jegét. Ezen kívül az olvasók viszont láthatják a könyv oldalain az ismert szlovák költőnő, a tó partján álló Marína villában élő és alkotó Maša Haľamová, a települést alapító Szentiványi József, valamint Móry Károly emléktábláját, akinek Újcsorbató létrejöttét köszönhetjük. „A könyv anyaga úgy épül fel, hogy azok az emberek is tudjanak tájékozódni, akik nem ismerik a települést, és megtalálják a különböző objektumokat. Van a könyvben pl. két korabeli térkép, melyen az épületek neve is fel van tüntetve” – magyarázza a polgármester. A könyv írója, Jozef Huber hosszú éveken át élt Csorbatón, ahol a Marína villában élt, csakúgy, mint a fent említett elismert írónő. A könyv nyilvános bemutatóját ezért természetesen a Marína villa romos, lezárt épülete előtt, közvetlenül a tó partján tartották, ahol a tó vizével keresztelték meg a szép kiadványt. A „Csorbató korabeli képeslapokon és fotókon” című képes albumot írója, Jozef Huber kérésére Móry János lánya, Andrea tartotta a keresztvíz alá.

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés