A Tátra elveszítheti a nemzeti park besorolást Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/25
Hirdetés
A Nemzetközi Természetvédelmi Unióra (IUCN) hivatkozva a lengyelek azt állítják, Magas-Tátra a virágzó építőipari beruházások, valamint a természetbe történő nagy fokú beavatkozás miatt akár el is veszítheti a nemzeti park címet.  A nemzetközi szervezet arra figyelmeztet, hogy ha Szlovákiában folytatják a síközpontok tervezett bővítését és építését, felül kell vizsgálni a Tátra nemzeti parki besorolását. A szlovák hatóságok ugyanakkor azt állítják, hogy a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területén valamennyi beruházás legális, és összhangban áll a természetvédelmi törvényekkel. Arról, hogy a természetvédelmi terület nemzeti park címet kapott, az IUCN döntött. Ennek alelnöke, a szlovén Andrej Sovinc azonban úgy véli, hogy a Tátra szlovák része lassan, de biztosan elveszíti ezt a címet. A több millió eurós költségvetésű építkezések, a TANAP területén lévő síközpontok fejlesztése Sovinc szerint ellentétben állnak a környezetvédelemmel és a tátrai ökoszisztéma védelmével.

„A kérdés az, hogy a szlovák Tátrai Nemzeti Park a védette területekre megállapított kritériumok alapján jelenleg még mindig nemzeti parknak tekinthető-e” – mondta Sovinc egy lengyel lapnak adott interjúban. A tervezett beruházások jelentősen veszélyeztetik a környező területeket, így a Tátra lengyel oldalát is. „Az ilyen beavatkozások az élőhelyek eltűnéséhez vezetnek, amely negatív hatással van a terület biológiai sokszínűségére” – magyarázza a szakember. A Tátrai Nemzeti Park területén végzett beruházások mértékét és hatását értékelni fogja az IUCN, amely eldönti, hogy a Tátra a tervezett beruházások után is második kategóriába sorolt védett terület maradhat-e. „Abban az esetben, ha az IUCN követelményei nem teljesülnek, a Tátra szlovák részét töröljük ebből a kategóriából” – mondta Sovinc, aki szerint az elnevezés, hogy „nemzeti park”, ebben az esetben továbbra is használható, de már csak nevében, nemzetközi elismerés nélkül. A lengyel média szerint a szlovákok ebben az évben 45 millió € összegű fejlesztést hajtanak végre az Alacsony-Tátrában. A múltban hasonló beruházásokat végeztek Tátralomnicon, Csorbatón, vagy Zverovkán, melyek napjainkban népszerű síközpontok.
A TANAP igazgatója, Pavol Majko azt állítja, hogy ebben az esetben az építkezés teljes összhangban van a törvényekkel. „Az építkezések a természet- és tájvédelemről szóló törvénnyel összhangban zajlanak, figyelembe véve az ott engedélyezett mentességeket, és az össze beruházással kapcsolatban megtartották a szükséges hatásvizsgálatokat. Szinte az összes beruházás összhangban van a Natura 2000 programmal” – mondta Majko. A TANAP igazgatója hangsúlyozza, hogy a befektetések pénzügyileg kompenzálják a 2004-es veszteséget, amikor hatalmas vihar sújtotta a Tátrát, melyben a széllökések elérték a 170 km/órás sebességet, és melynek következtében elpusztult 14.000 hektár erdő. A nemzeti park cím elvesztéséről ezért hallani sem akar. „Az IUCN hipotézisei arról, hogy a Tátra elveszítheti a nemzeti park címet, számunkra nem ismertek. Jelenleg nincs semmi információnk arról, hogy hivatalos tárgyalásokra kerülne sor a TANAP és az IUCN között, ezért úgy vélem, ez az egész csak spekuláció” – mondta az igazgató.
A tátrai építőipari beruházások nem tetszenek a lengyeleknek sem. Zbigniew Krzan, a lengyelországi Tátrai Nemzeti Park képviselője szerint ezek a beavatkozások végzetes következményekkel járhatnak. Majko ezzel szemben emlékeztet, hogy a lengyeleknek nagyobb figyelmet kellene fordítani a Gáspár-csúcs környékére, amely nem csak őket, de a Tátra szlovák oldalát is érinti. „Szeretnék rámutatni a Tátra lengyel oldalán működő Tátrai Nemzeti Parkban elhelyezkedő Gáspár-csúcsra és térségére, ahol a közvetlenül a gerincen túrázó több tízezer látogató káros hatással van a szlovák oldalon található Csendes-völgy növény- és állatvilágára” – mondta Majko.
Az IUCN hat kategóriába sorolja a nemzeti parkokat. Az elsőbe tartoznak a „vad” területek (pl. a sivatag), a másodikba pedig olyan területek tartoznak, ahol csak korlátozott az emberi beavatkozás. Ebben a kategóriában található a TANAP is, valamint a természeti örökségek, a védett tájak, vagy a természeti erőforrások.

Forrás: http://www.topky.sk; Fotó: internet
Hirdetés
Hirdetés