Megszüntetik a lomnici négyszemélyes felső szakaszát Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/10/25
Hirdetés
Tátralomnic újabb jelentős változás előtt áll. A Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz közlekedő négyszemélyes kabinos felvonó felső szakasza, amely 1995. augusztusától üzemel, befejezte működését. A turistáknak az elmúlt héten volt lehetőségük utolsó alkalommal használni ezt a felvonót, amellyel a Lomnici-csúcsra vagy a Lomnici-nyeregbe közlekedő felvonókhoz is fel lehetett jutni. 2013. október 21-től a négyszemélyes felvonó Start – Kő-pataki-tó közötti szakaszát lebontják, és a rendszeres őszi karbantartással egyidejűleg a régi felvonó helyét átveszi az új, 15 személyes Doppelmayer felvonó. A régi felvonó kabinjaiból a következő téli szezonra már csak 50 darab marad a helyén, ezek a Tátralomnic – Start közötti szakaszon fognak közlekedni. A további kabinokat leszerelik, néhányat meghagynak pótalkatrésznek, néhányat szétbontanak, és néhányat külföldre exportálnak.

A most részben megszüntetett négyszemélyes felvonó 18 éves működése során mintegy 6 millió utast szállított. 2005-től, mióta a TMR működteti a felvonót, saját statisztikáik szerint több mint 2,7 millió utast szállítottak a kabinok. A Start és a Kő-pataki-tó közötti szakaszon átadásra kerülő új felvonó jobban ellenáll a szélnek, így szeles napokon is lehetővé teszi a síelők feljutását a sípályák tetejére. Nagy mértékben modernizálja a síközpont technikai felszereltségét, növeli a biztonságot és 900 főről 2400 főre növeli a felvonó óránkénti a kapacitását. Az új, 15 személyes modern felvonó 7 perc 7 másodperc alatt teszi meg a Start és a Kő-pataki-tó közötti 597 méter szintkülönbséget. A következő hetekben 37 db. új kabin érkezik a síközpontba. A gyakorlott síelők már a következő téli szezonban használhatják az új, piros színnel jelzett, Esíčka nevű pályát (amelyet egy korábbi pálya helyreállításával alakítottak ki), valamint a kék, Bukova hora Západ nevű pályát, mindkettőt hóágyúkkal felszerelve. Csorbató szintén bővül a síelhető területek száma, ott egy 2 km hosszú kék színű pályát adnak át, Turistická elnevezéssel. Így a 2013/2014-es téli szezontól kezdődően már 24 km. sípálya áll a sízők rendelkezésére.
A Magas-Tátrában a tervek szerint 2013. november 29-én kezdődik a 2013/2014-es téli szezon, az új felvonót előreláthatólag december közepétől lehet használni. A különböző hegyvidéki üdülőhelyeken a megfelelő hóviszonyoktól függ a síszezon megkezdésének időpontja.

Forrás és fotó: http://www.vt.sk; Fotó: www.tlacovespravy.sk
Hirdetés
Hirdetés