Ezért zöldült be a Csorbai-tó vize Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/02
Hirdetés
Augusztus 22-én napvilágot látott hírek szerint a szakemberek megtalálták a magyarázatot arra a rejtélyre, miért zöldült be a Csorbai-tó vize. A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (TANAP) szakemberei által elvégzett vízminőségi vizsgálatok eredményei az alábbiakat mutatják: „A Csorbai-tó vizében 2013-ban jelentősen megnőtt az ammónium-nitrát tartalom, amely egyharmadával meghaladja a felszíni vizekben előforduló ammónium-nitrát szint határértékét. Ezt a jelenséget a Desmidiales családba tartozó zöld alga, annak is különösen a Cosmarium cf. Sphagnicolum faja okozza. Ezt a tényt jelzi a tó tápanyag utánpótlásának jelentős szennyeződése is” – mondta Pavol Kráľ, a TANAP szakembere.

Tekintettel a legmagasabb, 5. szintű védelmet élvező Csorbai-tó vizének és vízminőségének rendkívüli mértékű szennyeződésére, a TANAP, mint a Tátrai Nemzeti Park területén lévő, állami tulajdonban lévő kisebb vízfolyások felügyeleti jogát gyakorló szerv a vízügyi törvényben foglaltak szerint az esetet jelentette a Szlovák Vízügyi Felügyelőség kassai irodájának. A jelentéshez csatolták a további vizsgálatokra vonatkozó kérelmet, annak megállapítása céljából, hogy pontosan meghatározzák a tó vizében felhalmozódott szennyeződés forrását.
A szakember szerint az egyik első ok, amire gyanakodtak, az a tó körül elhelyezkedő régi szennyvízelvezető rendszer repedése, meghibásodása lehet. Kráľ szerint ilyen régi szennyvízcsövek mintegy a tó felének környezetében találhatók, ezek nagy része azonban jelenleg már nem használatos. Tekintettel arra, hogy a tónak nincs felszíni befolyása, a nitrogénszint növekedését a tótól távolabbi, földalatti események is okozhatják. A csatornák megrepedése, és a szennyeződésnek a tóba kerülése csak az egyik, de nem az egyetlen lehetőség. A szakember szerint érdekes, hogy a vizsgálatok 99 %-ban egyetlen algafaj jelenlétét mutatták ki, holott ilyen esetekben általában több tucat algafaj megjelenése okozza a szennyeződést. A tó vizének fokozott nitrát-tartalma negatív hatással lehet egy, a tóban élő ritka maréna nemzetségre (Caregonus maraena). A nagyobb mennyiségű alga megzavarhatja a víz oxigénszintjét, amely főleg a fiatal egyedekre és az ikrákra lehet hatással.
A Csorbai-tó vizének bezöldülését a nemzeti park szakemberei még május elején, közvetlenül a jégtakaró felolvadása után észlelték először. Semmilyen változást nem tapasztaltak viszont a közeli Új-Csorbai-tó vizében, és a szakember szerint a Csorbai-tó vizében is most fordul elő első alkalommal ilyen szintű szennyeződés.

Az előző hírrel teljesen ellentétes vélemény látott napvilágot augusztus 27-én, amikor is a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei által elvégzett vizsgálatok eredményeként azt hozták nyilvánosságra, hogy a Csorbai-tó bezöldülését a tó vizének szokatlanul magas hőmérséklete okozta. A szakemberek megállapították, hogy a cianobaktériumok és az algák szokatlanul nagy elterjedéséért a szélsőségesen magas hőmérséklet, és nem a tó vizébe került valamiféle szennyeződés a felelős. Az extrém meleg időjárás miatt túlmelegedett a tó vize, ennek következtében gyorsabban szaporodnak a vízi növények, amelyek így több nitrogén képesek megkötni. A korábbi gyanút, hogy esetleg a tó partján lévő csatornarendszerből került szennyeződés a tó vizébe, a szakemberek nem erősítették meg.  „A csatornahálózat rendben van, a korábbi években sem történt semmi olyan esemény, amelyért a csatornarendszert lehetne felelőssé tenni” – mondta el a felügyelőség szóvivője.
A víz hőmérséklete a vizsgált időszakban kb. 20 °C volt. A magas hőmérséklet, valamint az algák és a cianobaktériumok bomlása miatt a víz oxigéntelítettségének értéke 0,2-0,5 milligramm /liter szintre csökkent. Az algák és a cianobaktérimok bomlása miatt a víz biológiai összetevői megváltoznak, a vízben élő növények ezáltal több oxigént használnak fel. „A 10 napja elvégzett mérések eredményei azt mutatják, hogy a víz ammóniumnitrát tartalma 1,3 mg/liter volt, míg augusztus 26-án ez az érték már csak kb. 0,25-0,30 mg/litert mutatott. A megengedett szennyeződés 1,0 mg/liter körül van” – magyarázta a történetet a felügyelőség szóvivője.

Hirdetés
Hirdetés