A láncok eltűnése, és ami mögötte van… Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/20
Hirdetés
A Gerlachfalvi-csúcsra vezető, jelzés nélküli hegymászóútvonalról eltűnt láncok után újabb, ugyancsak jelzés nélküli hegymászóútról tűntek el a veszélyes szakaszokon történő átjutást lehetővé tevő láncok. Ezúttal a Lomnici-csúcson dolgozók feljutását is segítő kettős láncok tűntek el, mintegy 25 méter hosszúságban, helyükön csak a meredek falak és az üres kampók maradtak. Már július első felében elterjedt a híre, hogy a Lomnici-csúcsra vezető hagyományosan legnépszerűbb útvonalon valaki leszerelte a sziklafalba erősített láncokat. A láncokat a csúcsra vezető útvonal úgynevezett „Kémény” nevű részének alsó szakaszáról tüntették el, a felső részen lévő láncok viszont érintetlenek. Az elkövetők valószínűleg nagy biztonsággal mozoghatnak és dolgozhatnak nehéz alpesi terepen, ezért a láncok eltűnéséért egészen biztosan nem a színesfém gyűjtögetők tehetők felelőssé. A Lomnici-csúcsra vezető útvonalról eltűnt láncokról a rendőrség nem kapott semmiféle hivatalos tájékoztatás, így az ügyben nem is nyomoznak.

Az útvonalak nehezebb szakaszain elhelyezett láncok eltűnése sajnos nem ritka esemény a Tátrában. Először néhány évvel ezelőtt a Gerlachfalvi-csúcsra vezető útvonalon, majd a Téry-horhosba vezető útvonalnak a Zöld-tó feletti részén tűntek el a feljutást megkönnyítő láncok.
A Gerlachfalvi-csúcsra, csakúgy, mint a Lomnici-csúcsra jelzett turistaút hiányában a turisták csak hegyi vezető kíséretében juthatnak fel. A hegyivezetők által vezetett csoportok kivételével a jelzett turistautakon kívül csak szervezett hegymászótanfolyam keretében mozoghatnak a turisták, azonban nekik is tiszteletben kell tartani bizonyos korlátozásokat és tilalmakat. A hétköznapi turisták számára tilos a belépés az alpesi terepre, ennek megszegése bírságot vonhat maga után. A hegyi vezetőknek viszont teljes felelősséget kell vállalniuk az általuk vezetett személyekért, és garantálniuk kell ügyfeleik biztonságát. Ebből a szempontból a Gerlachra vezető útvonalról eltűnt láncok nem okoztak vészhelyzetet. „Ezeknek a láncoknak nem az a célja, hogy a széles nyilvánosságot szolgálják. Attól függetlenül, hogy ott vannak, vagy nincsenek, a turistákat, akiknek semmi keresnivalójuk nincs ott, ez az eset nem érinti” – mondta el Jozef Janiga, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) vezetője.
Illusztráció - www.cas.sk
A Lomnici-csúcsra vezető útvonalról eltűnt láncok viszont az előbbinél sokkal nagyobb kockázatot jelentenek. A csúcsra vezető biztosított útvonal ugyanis a csúcson dolgozó szakemberek, így pl. a csillagászok egyetlen menekülési útvonala arra az esetre, amennyiben a felvonó műszaki okok, vagy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem közlekedik. A hegyimentők álláspontja szerint tehát ebből a szempontból a Lomnici-csúcs teljesen más kategória, mint a Gerlachfalvi-csúcs. „Ez az útvonal a csúcson dolgozók számára az egyetlen menekülési útvonal, az ott elhelyezett láncok egyértelműen ezeknek az embereknek a biztonságát szolgálják vészhelyzet esetén. Eltűnésük nagyon kényes dolog” – mondta Janiga. Ebből a szempontból tehát a láncok eltűnése fokozott balesetveszélyt jelent, mivel a csúcs megközelítése és elhagyása a biztonságos láncok nélkül veszélyesebbé vált. Ahogy az a Tátrában lenni szokott, a Lomnici-csúcsra vezető láncokat a tilalom ellenére tapasztalatlan túrázók is igénybe szokták venni.
Több fórumon és közösségi oldalon is felvetődött, hogy a fenti útvonalakról maguk a hegyi vezetők távolították el a biztonságot adó láncokat, akik a fizető ügyfeleik számának növekedése érdekében tették volna ezt. A Hegyivezetők Egyesülete (SHV) vezetője, Michal Gerčák határozottan elutasítja ezeket a vádakat, de nem szeretett volna állást foglalni ebben az érzékeny témában. „A hegyi vezetőkről csak annyit mondanék, hogy nem ők távolították el a láncokat” – mondta Gerčák. Az egyesületbe mintegy 50 hegyi vezető tartozik, és ahogy vezetőjük mondta, a láncok eltűnése a vállalkozóként dolgozó hegyi vezetőkkel folytatott konkurenciaharc része lehet. „Mindenki azzal vádol minket, hogy privatizálni szeretnénk az egész Tátrát, ám ez egyáltalán nem igaz. Tudom azonban, hogy ennek ellenkezőjéről nehéz meggyőzni az embereket” – sóhajtott nagyot Gerčák.
A két korábbi esetben máig megoldatlan, bár 2004-ben, a Gerlachfalvi-csúcsra vezető úton lévő láncok eltűnése után a HZS büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Hirdetés
Hirdetés