A nyári hófoltok veszélyeire figyelmeztet a HZS Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/06/19
Hirdetés
A Magas-Tátrában tervezett nyár eleji magashegyi túrához megfelelő felszerelés, elsősorban túrabot szükséges. Ebben az időszakban a magashegyi túrák valódi veszélyeit a turistautakon még sok helyütt megtalálható hófoltok jelentik. „Minden turistaút járható, a menedékházakig hómentesen. Rosszabb a helyzet a magasabb régiókban, különösen az északi oldalon, ahol nagyobb foltokban megmaradt a régi, firnes hó, az ilyen hómezőkön történő áthaladás elsősorban a reggeli órákban veszélyes lehet” – mondta Jozef Janiga, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatója.

A HZS ezért azt ajánlja a turistáknak, hogy magashegyi túráik során vigyenek magukkal túrabotot, amely segítségükre lehet a hegyekből történő mozgás során. Amennyiben a túra útvonalán hóval borított területen kell áthaladni, akkor azt a lehető legrövidebb útvonalon tegyék meg, lehetőség szerint a kitaposott ösvényen. A hegyimentők azonban azt javasolják, hogy lehetőség szerint kerüljük az ilyen területeket. „Tudni kell, hogy a hómezőn történő kicsúszás során az emberi test nagyon nagy sebességet érhet el, és az ilyen hómezők alján általában sziklás-kavicsos terület található” – mondta Janiga. A sziklához csapódva viszont súlyos sérüléseket is szenvedhetünk. A HZS adatai szerint szinte minden évben történik súlyos sérüléssel, akár halálosan végződő baleset hómezőn történő kicsúszás miatt.
Jozaf Janiga szerint a sikeres túra elengedhetetlen feltétele a megfelelő tervezés. Igényesebb túrákat a résztvevők fizikai és egészségi állapotához kell igazítani. A túrát ajánlott korán reggel megkezdeni, ideális esetben akár már reggel 5-6 órakor. Magashegyi túrára ne induljunk egyedül, minden esetben legalább ketten vágjunk neki a hegynek. Hosszabb túrákra semmiképpen sem induljunk el délelőtt 10-11 óra után. A turisták kötelező felszerelésként vigyenek magukkal elegendő folyadékot és táplálékot. A most következő napokban az előrejelzések szerint a magas hőmérséklet mellett a hegyekben délutáni zivatarok fenyegetik a turistákat. A hátizsákba ezért senki ne feledjen bepakolni vízálló esőkabátot és tartalék meleg ruhát, amely délután, a viharokat kísérő erős szélben megakadályozza, hogy testünk kihűljön.
Szintén kötelező felszerelés kell legyen a feltöltött mobiltelefon. Ezen amellett, hogy az általános segélyhívó szám, a 112, vagy a hegyimentők közvetlen száma, a 18300 hívásával értesíthetjük a hegyimentőket, megkönnyíthetjük az eltévedt, elkóborolt turisták helyzetének meghatározását is. „A mobiltelefon lokalizálásával képesek vagyunk megtalálni az eltévedt személyeket a földön, és közvetlenül a terepen tudjuk őket navigálni, így sok esetben nincs szükség mentőakcióra” – mondta Janiga. Hasonlóképpen ha valaki nem tér vissza a túráról, a bekapcsolt mobiltelefon segítséget nyújthat az eltűnt megtalálásában.
A megnövekedett számú beavatkozások jelzik, hogy a magashegyekben véget ért a tavaszi utószezon, és visszavonhatatlanul megkezdődött a nyári turistaszezon. Májusban különösen idősebbek és iskolai kirándulások résztvevői jártak a hegyekben, ők azonban jellemzően az alacsonyabban fekvő régiókban mozogtak. A balesetek és a beavatkozások száma nagyon csekély volt. „Már az elmúlt hétvége megmutatta, hogy több turista fordult meg a magashegyi környezetben, amely összefügg azzal a ténnyel, hogy vasárnap véget ért a téli zárlat” – mondta Janiga. A nyári turistaszezonban speciális feladatokat is el kell látniuk a HZS tagjainak. Feljegyzéseik szerint az elmúlt években megnőtt az eltévedt, elkóborolt turisták utáni keresőakciók száma. „Speciális nyári balesetnek számít a patakba vagy vízesésbe történő beleesés, a vihar során szerzett sérülések, valamint a villámcsapás” – fejezte be a HZS vezetője.

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés