Zsári-völgy – Liptói-Tátra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/05/29
Hirdetés
A Zsári-völgy felső része, jobbra a Placslivó
A Zsári-völgy (Žiarska dolina) a Liptói-Tátra déli oldalának talán legnépszerűbb völgye, amely a Baranyec (Baranec) és a Ráztoka gerincei között fekszik. A 7 km. hosszúságú völgy a Liptói-Tátra egyik leglátogatottabb területe. Fekvésének és jó megközelíthetőségének köszönhetően ez a völgy megfelelő célpont akár könnyű félnapos túrákra, gyermekekkel történő családi kirándulásokra, télen pedig hótalpas vagy sítúrákra. Fontos tudni azonban, hogy téli körülmények (firnes hó, jeges felületek) között megfelelő felszerelés szükséges a völgyben történő túrához. A völgy középső részén található a Liptói-Tátra déli oldalának egyetlen menedékháza, a Zsári menedékház (Žiarská chata, 1325 m). A menedékház közelében népszerű sípályát is találhatunk, egykori sífelvonóval (ennek működéséről nincs hiteles információm – a szerk.). A menedékházat Zsár (Žiar) község felől érkezve a Zsári-völgy autóbuszmegállóhelytől (parkoló) induló kék jelzésű turistaúton érhetjük el, kb. 1:30 óra alatt. Ez az idő azonban normál nyári körülmények között mért túraidő, télen a hó mennyiségének és minőségének függvényében ez jelentősen változhat!

A völgy keskeny alsó rész fokozatosan szélesedik, majd a felső részén két hatalmas, gleccservájta katlanra, a Kis-Závrat (Malý Závrat) és a Nagy-Závrat (Veľký Závrat) nevű katlanokra nyílik szét, melyeket a Középső-lejtő (Prostredný grúň) gerince választ el egymástól. A Középső-lejtő gerincének elágazása közelében megtalálható Szomorú-hágó (Smutné sedlo) a Liptó és Árva közötti összeköttetést biztosítja. A Nagy-Závrat fölött emelkedik a Három-púp (Tri kopy), valamint ezektől nyugatra a Bánya-hegy, a Kis-Závrat feletti gerincen pedig a völgy népszerű kilátócsúcsára, a Baranyecre juthatunk fel.
A menedékháztól három fontos átjáró felé indulnak jelzett turistautak. A Jalóci-nyergen (Jalovecké sedlo) keresztül vezető zöld jelzésű turistaúton a völgy egyik jelentős csúcsára, a Bánya-hegyre (Baníkov) juthatunk. Ez a turistaút a menedékház közelében elhalad a Liptó-Tátra áldozataira emlékeztető kegyelet hely, valamint kicsivel nyugatra a közeli Sarafi-vízesés (Šarafiový vodopád) mellett. A következő jelentős hágó a Szomorú-hágó (Smutné sedlo), ezen a Szomorú-völgybe (Smutná dolina) és a Rohácsi-völgybe (Roháčska dolina) mehetünk át, míg a harmadik jelentős átjáró, a Zsári-hágó (Žiarské sedlo) a Jamniki-völgybe vezet minket.
Hirdetés
Hirdetés