Tátrai romok – Brucksteiner villa, Újtátrafüred Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/03/28
Hirdetés
Az épület 2013. márciusában
Az 1902-ben épült szecessziós épületet a budapesti Sterk Izidor (1860-1935) építészmérnök tervezte, és Brucksteiner Jakab budapesti ékszerész és gyártulajdonos villája volt. Ezen a néven szerepel egy 1912-es kalauzban, majd az 1914-es Vigyázó kalauzban, az 1931-es kalauzban viszont már Amália villa néven van feltüntetve, a későbbi időkben pedig Vila Lavína néven ismerték. A jelenlegi óvoda közelében található épület máig megőrizte értékes szecessziós elemeit, köztük pl. az ablaktábláit. Az építkezésnél a korszak újdonságaként használták a homlokzati parafa hőszigetelő lemezeket. Az épület napjainkban üresen áll.
Jelenlegi tulajdonos: Tátraváros Önkormányzata, 062 01. Tátraváros, Szlovákia.

A szerkesztő megjegyzése: Kovács Attila barátom éppen az elmúlt héten járt Újtátrafüreden, akkor készült a mellékelt fotó. Elmondása szerint (ahogy az a fotón is látható) az épület tetejét ideiglenes megoldásnak tűnő, kátránypapírnak látszó anyaggal fedték be. Innen sajnos már csak néhány lépés, és amennyiben nem történik érdemi állagmegóvási munka, ez az épület is a tátraszéplaki kávéház sorsára juthat.
Köszönöm Szűcs Zoltánnak és Kovács Attilának a villa egykori tulajdonosa kilétének megállapításához nyújtott értékes segítséget!
Forrás: http://www.tatranske-haraburdy.sk; Fotó: Kovács Attila
Hirdetés
Hirdetés