Lavinahelyzet a Tátrában -fotókkal Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/03/01
Hirdetés

Február utolsó hétvégéjén felhős és ködös idő volt a Tátrában gyenge havazással, az alacsonyabb területeken esővel. Élénk, erős, néhol viharos erejű déli szél fújt. A február 23. és március 1. közötti időszakban 30-60 cm friss hó hullott Szlovákia hegyeiben, melyet az erős déli szél különösen az északi lejtőkön egyenlőtlenül fújt össze, ezáltal ezeken a helyeken instabil táblákat, a gerinceken pedig sok helyen jeges felületet alakított ki.

Az alacsonyabban fekvő területeken nedvesebb hóréteg alakult ki. Mindezek a meteorológiai tényezők fokozott lavinatevékenységet okoztak Szlovákia hegyvidéki területein, a legtöbb lavina hétfőn és kedden csúszott le. Több meredek (30 foknál meredekebb) lejtőn spontán kis és közepes lavinák, egyes elszigetelt helyeken pedig nagyobb lavinák indultak el.
Lavina a Francia-vályúban
Lavina a Közép-hegységen
Lavina a Liptói-Tátrában, a Zsári-völgyben, a  Középső-lejtőn
Lavina a Liptói-Tátrában, a Zsári-völgyben, a Placslivó lejtőjén
Alaplavina a Nagy-Fátrában
Néhány lavina a hóréteget ért, síelők és hegymászók által okozott járulékos terhelés hatására indult el. Három lavina helyszínén végeztünk vizsgálatokat (Francia-vályú és Közép-hegység a Magas-Tátrában, Placslivo a Liptói-Tátrában), közülük a Közép-hegységen lecsúszott lavina tragikusan végződött. A hét közepén a lavinatevékenység, főleg az egyre hidegebb időjárásnak köszönhetően csökkenni kezdett, a hótakaró fokozatosan stabilizálódott.
Március 1-én, pénteken Szlováki valamennyi hegységében mérsékelt, a nemzetközi skálán 2-es fokozatú lavinaveszély van érvényben. A Magas- és a Liptó-Tátrában főleg az északi fekvésű és árnyékosabb lejtőket boríthatják különböző méretű és keménységű instabil rétegek. A hóréteg egyes elszigetelt lejtők kivételével jól stabilizálódott.
Forrás és fotók: http://www.laviny.sk
Hirdetés
Hirdetés