Közel 30 omladozó épület a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/23
Hirdetés

A Magas-Tátra településein még mindig közel 30 elhanyagolt, pusztuló épület várja sorsa jobbra fordulását, amelyek nagy mértékben rontják a települések esztétikai képét. Az utóbbi időben azonban egy, a pusztuló épületekkel foglalkozó szlovák nyelvű honlap (www.tatranske-haraburdy.sk), valamint a Tátrai Szépítő Egylet (TOS) aktivistáinak köszönhetően mintha megmozdult volna az állóvíz.

„Sikerült tárgyalni a Kő-pataki-tónál lévő felvonóépület tulajdonosával, ennek eredményeképpen néhány kiigazítást javasoltunk az épületen, amelyek a neves szlovák építész, Dušan Jurkovič eredeti terveiben is szerepeltek” – tájékoztatott az elképzelésektől Patrik Kolesár, a TOS képviselője. Az aktivisták az Encián nevű épületben – amely nemzeti történelmi emlék – többfunkciós tereket szeretnének kialakítani, többek között koncertteremmel és galériával. „Az eredeti tervekben az épület tetején álló toronyban egy kis kilátó is szerepelt, ezt is szeretnénk megvalósítani” – mondta Kolesár. Az épület átalakítása során nem alkalmazhatnak innovatív változtatásokat, éppen ellenkezőleg. A TOS az építész archívumban lévő eredeti tervei szerint szeretné felújítani az épületet. „Először is ki kell javítani a tetőt, állagmegóvó munkákra is szükség van, majd visszaállíthatók azok az eredeti építészet megoldások, amelyeket korábban átalakítottak. Ki kell cserélni pl. az acélkonstrukciót kitöltő téglákat, meg kell tisztítani az egész épületet, le kell bontani a régi csempeburkolatot, amelynek nincs esztétikai értéke. Nem akarunk semmi újat kitalálni, szeretnénk megőrizni az épület eredeti megjelenését” tette hozzá Kolesár. Annak idején, az Encián építése során alapvetően megváltozott sok minden az építész eredeti terveihez képest. Bár a projekt egyelőre még az ötletek szintjén áll, a TOS megállapodott a tulajdonossal, a Tatry Mountain Resorts (TMR) céggel, amely külön alapot hozott létre, amelyből fokozatosan finanszírozható néhány felújítási munka.
Emellett az eredeti állapotában kívánják helyreállítani a Csorbai-tó partján álló Vila Marína (egykor Tivoli villa) épületét, amely szintén nemzeti történelmi emlék. „Meg kell őrizni az épület eredeti építészeti megoldásait, ki lehet ott alakítani néhány lakást, valamint kulturális és irodalmi eseményeknek helyet biztosító teret is” – mondta Kolesár. Az épületben élt és alkotott a neves szlovák költő, Máša Haľamová.
A szakember szerint lassan újjáéled a tátralomnici fürdőház is. Az épület tulajdonosa szeretné elkezdeni a felújítást, de még hiányoznak a felújításhoz szükséges engedélyek és a pénzügyi források.
Az Egyesületet leginkább a tátralomnici Lomnic Hotel állapota zavarja. „Még mindig ott ál Tátralomnic központjában, szomorú látványt nyújtva” – állapította meg a TOS illetékese. A szálló 1893-ban épült, és 2003-ban kezdődtek meg a rekonstrukciós munkálatok. Eddig az egyetlen tevékenység az épület körbekerítése, valamint a szálloda előtti terasz lebontása volt. Azóta a szálló egyre romosabb, és ismét eladó.
Fentieken kívül még az egykor szebb napokat látott, ma azonban romos tátrai műemléképületek sorába tartozik többek között az egykori fürdőház (később Vila Limba) Tátraszéplakon, az egykori Európa szálló és a Hotel MS-70 Újtátrafüreden, a Vila Vlasta Felsőtátrafüreden, a szabadtéri színpad Ótátrafüreden, a Vila Limba Csorbatón, és több más épület. Ezek az épületek többnyire magánkézben vannak, tulajdonosaik nem rendelkeznek az újjáépítéshez és a felújításhoz szükséges pénzügyi fedezettel.
Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés