Via ferraták a Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/10
Hirdetés

Egy újonnan alakult civil egyesület (elnevezése Naše hory, magyarul Hegyeink) véleménye szerint a Magas-Tátrában, a világ más hegységeihez hasonlóan egyes csúcsokra via ferrata útvonalakat kellene kiépíteni. Ezzel a turisták számára hozzáférhetővé válna pl. a Gerlachfalvi-csúcs és a Lomnici-csúcs. A civil kezdeményezés fő célja, hogy a tátrai csúcsok, hágók és átjárók megközelíthetővé váljanak a hagyományos turizmus keretein belül.

„Nem értünk egyet a jelenlegi látogatási renddel, amely aránytalanul háttérbe szorítja a magashegyi turizmust. Úgy véljük, a látogatási rendben leírtak értelmezhetetlenek és megvalósíthatatlanok, mivel a szabályok értelmezése nem egységes, emiatt azokat különbözőképpen lehet értelmezni” – mondta el az egyesület elnöke, Martin Porada. Az egyesület célja, hogy azok az útvonalak, amelyek korábban jelzett utak voltak, ismét hozzáférhetővé váljanak a turizmus számára. Ennek érdekében egy 15 célpontot felsoroló listát állítottak össze. Ezzel szeretnék elérni, hogy ismét nyissák meg azokat a turistautakat, amelyek a múltban elérhetők voltak, de napjainkban csak a turisták egy szűk csoportja számára elérhető. A listán egyebek mellett szerepel a Gerlachfalvi-csúcs, a Lomnici-csúcs, a Tátra-csúcs és a Menguszfalvi-csúcsok is. Jelen pillanatban a hétköznapi turisták a jelzett turistautakon kívül csak fizetett hegyi vezető kíséretében túrázhatnak. E szabály alól csak a JAMES (Szlovák Hegymászó Egyesület) és a Szlovák Turisták Klubjának tagjai, valamint a szervezett hegymászó egyesületek tagjai mentesülnek, bizonyos kötöttségekkel.
Az útvonalak egyes szakaszait, amelyet szeretnének hozzáférhetővé tenni, a biztonsági követelményeket szem előtt tartva biztosítóeszközökkel kellene ellátni. Ennek egyik formája a szerte a világon, így pl. az Alpokban, Kanadában, vagy más hegységekben ismert via ferraták kialakítása lehetne. A via ferrata olyan biztosított turistaút, ahol láncok, drótkötelek, sziklahágcsók kiépítésével teszik lehetővé a turisták számára, hogy megfelelő felszerelés alkalmazásával biztonságosan használni tudják ezeket az útvonalakat. Ez a módszer a turisták nagyobb biztonságát hivatott biztosítani. Az ilyen útvonalak kiépítésével nem csak azt lehetne elérni, hogy a gyalogos turisták több lehetőséget kapjanak, hanem ezzel együtt jelentősen vissza lehetne szorítani a jelzett turistautakon kívül történő mozgást a hegységben. Ez viszont pozitív hatással lehetne a természetvédelemre. Az egyesület semmi esetre sem akar új utakat nyitni a Tátrában, csupán a múltban is használt utakat szeretné ismét hozzáférhetővé tenni. Az egyesület vezetője szerint a tátrai csúcsok hozzáférhetővé tételének ötlete nem ütközött ellenállásba a Tátrában dolgozó hegyi vezetők körében sem, és támogatásra talált a Szlovák Turisták Klubjánál, valamint más turistaszervezeteknél is.
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) vezetője, Jozef Janiga szerint vannak olyan csúcsok és hágók a Magas-Tátrában, ahová ismét fel lehetne engedni a turistákat, de vannak olyanok is, amelyek nem biztonságosak számukra. „Nem látom akadályát, hogy megnyissunk a turisták előtt néhány csúcsot, de csak abban az esetben, ha a turisták csakis a kijelölt ösvényeken mozognak, nem pedig úgy, hogy sziklamászó utakon közlekedjenek felszerelés nélkül. Mivel a javasolt útvonalak többsége hegymászóterepen vezet, az ügyben további kemény vitákra lehet számítani.” A szakember véleménye szerint pl. a Gerlachfalvi-csúcsra való feljutás jelen pillanatban vezető nélkül nem biztonságos. „A Gerlachra vezető útvonal jelenlegi állapotában egyáltalán nem alkalmas turistaútvonalként történő használatra, hiszen egyes helyeken hegymászó eszközök használatát igényli” – mondta Janiga. Csak ebben az évben több mint 10 embert kellett menteni a Gerlachfalvi-csúcsról, valamennyien hegyi vezető nélkül indultak túrázni. Ez Janiga szerint arra utal, hogy a turisták többsége a kitett terepen nem tud megfelelően mozogni. „Másrészt, ha a technikai feltételek megváltoznak, és kiépítenek egy ösvényt a csúcsra, akkor a biztonsági előírásokat is meg kell változtatni” – tette hozzá. Az ötletet a Mentőszolgálat vezetője úgy tudná elképzelni, hogy a Tátrában a magashegyi terepet különböző technikai eszközök, pl. lépcsők kiépítésével tennék biztonságossá. „A kérdés az, hogy hagyjuk-e pusztítani a környezetet a nagyközönség kiszolgálása érdekében. Ez szakmai kérdés. Technikailag természetesen kivitelezhető, de ez az egész nem csak a láncok kiépítéséről szól, hanem a megközelítési lehetőségek kialakításáról is, ami jelentősen megnöveli a talajeróziót, és egyéb károkat is okozhat” – mondta Janiga. Azt is hozzátette, hogy megnövekedett a turisták száma pl. a Gerlachfalvi-csúcson is, ezzel arányban megnőtt a balesetveszély, a lezuhanás vagy egyéb sérülések veszélye, mivel a terep meglehetősen meredek és kitett.
Az ötletről a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) is hajlandó tárgyalni. „A tátrai csúcsoknak a nagyközönség számára történő elérhetővé tétele megvalósítható, ennek során azonban a biztonsági eszközök kiépítése mellett a legfontosabb, hogy megvédjük a nemzeti park természeti környezetét” – mondta Lenka Burdová a TANAP szóvivője. Pavol Majko, a TANAP igazgatója megerősítette, hogy ők is érdekeltek a Magas-Tátra látogatási rendjének módosításában, de nem azon az áron, ami csökkentheti a védettséget. „Több mint két évvel ezelőtt elkezdtük a látogatási rend átdolgozását, ehhez azonban meg kell várnunk a természetvédelmi törvény módosítását. Ami az egyesületet illet, eddig még nem beszéltünk konkrét útvonalakról, de ezeket csúcsról csúcsra, útvonalról útvonalra kell kidolgozni. Amennyiben ez nem ellentétes a természetvédelem alapelveivel, támogatjuk az ötletet, amennyire csak lehetséges” – fejezte be az igazgató.
Hirdetés
Hirdetés