Szerzetesek és apácák a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/02
Hirdetés

Egy tátrai túra legtöbbünknek hatalmas élmény. Különösen intenzív az élmény a mélyen vallásos emberek számára, akik hitük szerint a földi csúcsok megmászása során egy másik dimenzióba kerülnek. Közelebb Istenhez: a hegyi vezetők szerzeteseket és apácákat vezetnek a Tátrában. „Egy hívő ember számára egy csúcs megmászása többet jelent, mint az ateistáknak” – mondta Pavol Rajtár, az ismert tátrai hegyi vezető.

Valószínűleg ez vonzza a tátrai csúcsokra a különböző rendekbe tartozó apácákat és szerzeteseket, akiket a hegyekben vezetnek. „Az elmúlt évben például apácákat kísértem fel a Tengerszem-csúcsra. Nemrégiben volt egy érdekes élményem egy fiatal szerzetessel, aki fel akart menni a Gerlachfalvi-csúcsra. A nagyon szimpatikus fiatalember nem akart kibújni szerzetesi ruhájából, ezért azt mondtam neki, hogy ez így nem fog menni, mivel elképzelhetetlennek tűnt számomra, hogy abban a ruhában feljusson a csúcsra. Végül nem hallgatott a szavamra, ennek ellenére feljutott a csúcsra. Komikus volt, de igaz. Vagy emlékezzünk a múltra, amikor Savoyai Margit olasz királyné első női hegymászóként megmászta a Monte Rosát az Alpokban. Nem akart nadrágot venni, így végül földig érő krinolinban jutott fel a csúcsra” – elevenítette fel a történelmi pillanatot a 76 éves tapasztalt hegyi vezető.
A lelkiséget néhány tátrai csúcson tovább fokozza az ott felállított kereszt. Érdekes módon azonban Olaszországban, a Wallisi-Alpokban keresztek vannak a csúcsokon, a Savoyai-Alpokban viszont minden csúcson Madonna szobor van felállítva. „Még a legtapasztaltabb hegymászók is Istenhez fordulnak, ha rosszra fordulnak a dolgok” – mondta Pavol Rajtár, és hozzáteszi: „Én magam is gyakran hallottam abszolút ateistáktól: Istenem, segíts”.
Forrás és fotó: http://vas.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés