A vörösfenyőknek köszönhetően ismét kizöldült a Tátra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/08
Hirdetés

A Tátra ismét kizöldült. Ez a vörösfenyő hajtásainak köszönhető, amely egyre jobban elterjed a Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP). Ez a fenyőfajta azonban nem hoz létre egybefüggő monokultúrákat a Tátrában, csak kiegészíti a jóval elterjedtebb lucfenyő állományokat, a teljes tátrai fenyőállománynak csak mintegy 20 %-át teszi ki. Kedvező tulajdonságainak, különösen körkörös gyökérzetének és a széllel szembeni ellenálló képességének köszönhetően a vörösfenyő jelentős helyet foglal el a szél által letarolt tátrai területek újraerdősítése során.

A TANAP erdészei a katasztrófát követő első három évben az erdei fenyővel együtt az uralkodó nyugati és északnyugati szelek által érintett területeken ún. megerősített sávokat alakítottak ki. A közel félmillió vörösfenyő palánta beültetésével természetes akadályt hoztak létre, melynek az a feladata, hogy a kevésbé ellenálló fenyőfajtákat védje az erős szelek ellen. Az elmúlt négy évben újabb közel 600.000 palántát ültettek ki a szél által letarolt területekre, ezzel olyan erdősávokat alakítottak ki, melyek megvédik a viharos szelektől a sávok belső részén álló fákat. Ebben az évben újabb 140.000 vörösfenyő csemete kiültetésére kerül majd sor.
A tátrai erdőket tekintve továbbra sem várható azonban a vörösfenyővel beültetet területek hányadának jelentős növekedése, továbbra is a lucfenyő marad az uralkodó fafaj a Magas-Tátrában. Az erdészek célja az, hogy a nemzeti park erdőségeiben folyamatosan növekedjen a lombhullató vörösfenyők aránya, amelyek jobban képesek ellenállni az erdőket pusztító károkozóknak.
Forrás és fotó: http://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés