A lengyelek nem akarnak fizetni a mentésért Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/07
Hirdetés

Már több mint 400.000 € összegben tartoznak a síelők és a turisták a Hegyi Mentőszolgálatnak (HZS) Szlovákiában. Ennek a jelentős összegnek nagy részét a Lengyelországból érkező turisták halmozták fel. A lengyel turisták nagy rész még mindig nem köt balesetbiztosítást, és nem is akar fizetni a hegyi mentésért a szlovák hegyekben. Ez leggyakrabban azzal a ténnyel magyarázható, hogy nem tudnak arról, hogy ki kell fizetni a mentési költségeket, hiszen Lengyelországban nincs ilyen kötelezettség.

„A lengyelek azon nemzetek közé tartoznak, akikkel szemben a legnehezebb behajtani a tartozásokat” – ismerte el Jozef Janiga, a HZS vezetője. Hozzátette azonban, hogy a bajba jutott lengyel turisták ennek ellenére továbbra is számíthatnak a hegyimentők segítségére.
Az év eleje óta a HZS munkatársai közel 1300 síelőnek, köztük több száz lengyel állampolgárnak nyújtottak segítséget, úgy a kijelölt sípályákon és felvonók környékén, mint a szabad zónákban. A segítségre szorult lengyelek egyharmadának sajnos nem volt balesetbiztosítása, a hegyimentőknek viszont ezekben az esetekben is kötelességük segíteni. A mentési költségek nem kicsik, egy cseh turistának, akit januárban lavina sodort el az Alacsony-Tátrában, 12.000 €-t kell fizetnie, mert nem volt balesetbiztosítása, és mentőhelikopter is részt vett a mentésében.
Vannak olyan turisták, akik minden áron igyekeznek elkerülni azt, hogy fizetniük kelljen a mentőakcióért. Emlékezetes az a márciusi eset, amikor egy lengyel turista a Vörös-hegyek szlovák oldalán szenvedett balesetet. Értesítette a lengyel hegyimentőket, akik viszont szlovák kollégáikat kérték meg, hogy segítsenek a lábtörött turistának, hiszen szlovák területen érte a sérülés. Miután a lengyel turista megtudta, hogy a szlovák hegyimentők jönnek segíteni, ott lévő társai segítségével valósággal átszökött lengyel területre, mivel tudta, hogy Szlovákiában fizetni kell a mentésért. Más esetekben a lengyel turisták és síelők hamis adatokat adnak meg a hegyimentőknek, akik így később nem találják meg a bajba jutottat. Ezután az a cég, amely a HZS megbízásából megpróbálja behajtani a tartozásokat, természetesen nem találja az ügyfelet. Emiatt az adósságok halmozódnak. A helyzet még nem tragikus, értékeli Janiga, de az a pénz hiányzik a szervezet költségvetéséből.
Mindezek ellenére a szlovák hegyimentők senkitől sem fogják megtagadni a segítséget, függetlenül nemzetiségétől, és attól, van-e balesetbiztosítása. Ne legyünk azonban felelőtlenek, már a hegyekbe indulás előtt kössünk biztosítást, ami nem drága, és ezzel minden későbbi kellemetlenség elkerülhető.
Összességében a szlovák hegyimentők elismerik, hogy mind gyakrabban találkoznak olyan turistákkal, akik jó nevű biztosítótársaságoknál kötöttek balesetbiztosítást, így aztán nincs probléma a mentési költségek kifizetésével. A szakemberek remélik, hogy előbb-utóbb minden látogató megfelelő biztosítással indul majd a hegyekbe.
Hirdetés
Hirdetés