Az első kerekesszékes tanösvény a Szlovák Paradicsomban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/23
Hirdetés

2011 novemberében nyitották meg az első, kerekesszékesek által is használható tanösvényt a Szlovák Paradicsomban. Önkéntesek lelkes csoportja alapítványoktól kapott pénzből alakította ki a Sztracenai-szorosban található tanösvényt, elkészítése 3.000 €-ba került. Ez az első olyan tanösvény a nemzeti parkban, melyet a fogyatékkal élők is használhatnak. „A tanösvény 1100 méter hosszúságú, teljes hosszában aszfaltozott, és gyakorlatilag nincs benne szintkülönbség” – mondta el a projekt megálmodója, Vladimír Mucha.

A tanösvény információs táblái olyan magasságban lettek felállítva, amelyet könnyen elolvashatnak a kerekesszékben élő természetjárók is. „10 tájékoztató táblát állítottunk fel, különlegesnek számít az, amelyet a sziklafalra erősítettünk” – mondta Mucha. A tanösvény 2011 novemberében nyílt meg. „A nemzeti park e részében lélegzetelállítóan szép a táj. Mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el ide. Megbeszélést folytatunk a rendőrséggel, hogy a közelben haladó közúton sebességkorlátozást vezessenek be. Szeretnénk elérni, hogy a parkoló közelében jelöljenek ki egy jelzett gyalogátkelőhelyet” – mondta Mucha.
Dezider Hudák mint hivatásos hegyimentő dolgozott a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban. Az élet paradoxona, hogy fél évre tolószékben találta magát, miután munkája közben eltemette egy lavina. Saját életerejének, valamint a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően most ismét lábra állt és tovább folytatja munkáját. Azt mondja, hogy az a fél év volt a leghosszabb időszak az életében. Nem mehetett a Szlovák Paradicsomba, ami szíve csücskének számít. „Szavakkal nem lehet leírni, milyen érzés, amikor munkaképes korban tolószékben találod magad. Mint tolószékes csak Csingóig tudtam önállóan közlekedni, máshol mindenhol barátaim segítségére szorultam. Hiszem, hogy a kerekesszékben élő emberek nagyra értékelik a Sztracenai-kanyonban kialakított tanösvényt. Ez a Szlovák Paradicsom egyik legszebb része, kár, hogy a valaha volt Szikla-kapu már nem létezik” – mondta el Hudák.
Hirdetés
Hirdetés