2012-ben 300 hektár tátrai erdő újul meg Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/04/04
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (SL TANAPu) 2012-ben 300 hektár, a természeti csapások során elpusztult erdő mesterséges megújítását tervezi. Az erdészek feltételezik, hogy további 100 hektár, szél és szúkárokat szenvedett erdő fog megújulni a természetes folyamatok következtében. „Elengedhetetlen az erdő természetes és mesterséges megújulása. Fontos, hogy az erdő a lehető legrövidebb időn belül teljesítse valamennyi funkcióját, beleértve természetvédelmi, talajvédelmi, ívóvízvédelmi és az éghajlat alakításával kapcsolatos feladatait” – mondta Pavol Fabian, a TANAP igazgatóhelyettese. Véleménye szerint az egészséges zöld erdő a garanciája az egészséges ivóvíznek.


Az erdészek ebben az évben főleg luc- és vörösfenyő ültetését tervezik a Tátra magasabban fekvő területein, mivel alapvetően ilyen fákból áll az érintett terület természetes faállománya. A lombhullató fákat a legnagyobb számban bükk és juhar képviseli az erdőmegújítás során. Bár az erdészek a természeti csapások során megsemmisült erdők megújítása során nagymértékben számítanak a természetes regenerációra, az erdőtelepítés nem kerülhető el a Felsőhágitól a Kis-Morgásig terjedő hatalmas területen. Erre a szakember szerint azért van szükség, mert az egyre nagyobb területeket érintő szútevékenység miatt nagyon gyorsan pusztul az erdő, emiatt nem lehet eredményes a természetes megújulás.
Más a helyzet a Liptói-Tátra árvai részén, ahol az erdészek intenzív beavatkozása nyomán zöldell az erdő. A természeti csapás óta eltelt 7 évben az erdészek a TANAP területén sikeresen megújítottak 3275 hektár vihar- és szúkárokat szenvedett erdőt. Ebből 1662 hektár természetes folyamat következtében, 1613 hektár pedig mesterséges újratelepítés következtében újult meg. A tűlevelű fák közül főleg erdei-, luc- és vörösfenyőt telepítettek. Az összes újratelepített erdő kb. egyharmada lombhullató fákkal lett beültetve, ezek közül elsősorban a berkenye, nyír és juhar említhető. A természeti csapások által sújtott erdők rehabilitációját a TANAP saját munkaerejét felhasználva magánszemélyek, természetes és jogi személyek pénzügyi hozzájárulásának köszönhetően végzi.
Hirdetés
Hirdetés