Női hegyimentő a Tátrai Hegyiszolgálatnál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/23
Hirdetés
Foto: vas.cas.sk
Ötvenhat év után 2009-ben újra egy hölggyel erősödött Magas-Tátrában tevékenykedő, önkéntesekből álló Tátrai Hegyiszolgálat (THS) állománya. Utoljára 1950 és 1953 között szolgált női munkaerő a magas-tátrai hegyimentőknél, az akkori első, és mindezidáig egyetlennek számító hölgyet Adela Meluchová követi a kemény igénybevételt igénylő szolgálatban. A Lőcsén élő, 22 éves Adela gyermekkora óta rajong a hegyekért, főleg a Tátráért, és nagyon szereti az embereket, így a mostani önkéntes megbízatása tökéletes kombinációja ennek a két kedvtelésnek.

Főnöke szerint ez a munka tökéletes fizikai állapotot és technikai tudást igényelt, valószínűleg ez volt az oka, hogy csak férfiak teljesítettek szolgálatot. A hegyimentők vezetője szerint már korábban is szó volt róla, hogy nőket alkalmazzanak, hiszen előfordulnak olyan esetek, főleg a segítségnyújtásnál, ahol remekül megállnák a helyüket.
Adela kedvét az sem veszi el az önkéntes szolgálattól, hogy már az első héten volt egy kellemetlen élménye. Az első bevetésén egy sérült síelőnek nyújtott segítséget a csorbatói pályán, amikor egy ismeretlen tettes ellopta a síléceit. Az önkéntes hegyimentők esetében ezt nem csak lelkileg kell kiheverniük, hanem anyagilag is, hiszen a szolgálatot ingyen vállalják, munkájuk mellett, saját szabadidejükben, és sokszor saját felszerelésükkel.

Hirdetés
Hirdetés