Ismét van nő a hegyimentők soraiban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/12/09
Hirdetés

Fotó: AgencjaGazeta
Hosszan tartó szünetet követően, minden szakmai vita ellenére 32 év után ismét lehet női tagja a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR). Ez év októberében a TOPR még nem járult hozzá, hogy egy nő is részt vegyen a Mentőszolgálatba belépni szándékozó jelentkezők szakmai gyakorlatán, mára azonban ez a helyzet megváltozott. Ahhoz, hogy egy jelölt a Mentőszolgálat tagja lehessen, több feltétel együttes megléte szükséges.

Először is a kérelemhez be kell nyújtania egy listát arról, milyen hegyi tevékenységet végzett az elmúlt öt évben. Meg kell felelnie az egészségügyi, állóképességi vizsgálatokon, vizsgáznia kell sok más mellett síelésből, hegymászói és topográfiai ismeretekből, valamint a TOPR történelméből is. Mindezek megléte után dönt a felvételt elbíráló bizottság, hogy elfogadják-e a jelentkező jelöltségét. Amennyiben pozitív döntés születik, a teljes jogú taggá válás előtt a jelöltnek még részt kell vennie egy másfél évtől három évig (240 óra) terjedő időtartamú szociális munkán a Mentőszolgálatnál, részt kell vennie legalább öt mentőexpedícióban, melyek során különböző tesztek alapján osztályozzák munkáját. Amennyiben itt is megfelelően teljesít, csak ezután teheti le az esküt. A hegyimentők munkájukért rendes és szezonális juttatást kapnak, de a TOPR soraiban olyan önkéntesek is dolgoznak, akik csak konkrét mentőakciókban történő részvétel után kapnak fizetést. Elhivatott munkájukat a hegyekben történő segítségnyújtás, valamint az a presztízs határozza meg, amely a társadalom szemében a hegyi környezetben mentési munkákat végzőket illeti meg.
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) történetében öt nő dolgozott a Mentőszolgálat kötelékében. Az első nő, aki hegyimentőként dolgozott az ismert kalauzíró felesége, Zofia Radwańska-Paryska volt, aki 1946-ban tett esküt. Mindezidáig az utolsó nő, Monika Rogozińska 1982-ben kezdte meg tevékenységét a Mentőszolgálat kötelékében, ahol 13 éven át tevékenykedett. Hosszú idő után aztán ebben az évben ismét egy nő, mégpedig Ewelina Zwijacz-Kozica jelentkezett a TOPR által meghirdetett állásajánlatra. A Mentőszolgálat vezetése először nem járult hozzá, hogy a kérelmező megkezdje szakmai gyakorlatát. Ekkor a TOPR heves bírálatok kereszttüzébe került, a média azt hangsúlyozta, hogy a Mentőszolgálatnál nem akarnak nőkkel együtt dolgozni, illetve hogy kellemetlen lenne egy nő jelenléte a szolgálat tagjai között. A heves támadások hatására az illetékes bizottság megváltoztatta álláspontját, így mára elhárultak az akadályok, a fiatal hölgy hét férfitársával együtt megkezdje szakmai gyakorlatát.
Ewelina (akinek férje már 12 éve tagja a TOPR-nek) öt éve dolgozik a TOPR-nél adminisztrációs területen, egyúttal síoktatóként és magashegyi síoktatóként is tevékenykedik. A Mentőszolgálat tagjai nem akarnak állást foglalni az ügyben, de név nélkül többen is elmondták, hogy az ügynek sokkal kevésbé a nemiséghez, mint inkább a jelentkező hölgy korábbi munkájához van köze. Néhányan a feladatok szakszerűtlen megközelítésével vádolták, mások egyszerűen csak nehéz karakternek tartják.
A jelölt személye körüli zavart részben a hölgy családi kapcsolatai okozták. A kérelmet ugyanis, amellyel a jelölt a felvételét kéri a TOPR soraiba, alá kell írnia két személynek, akik aláírásukkal igazolják, hogy ismerik a jelöltet, ismerik a hegyekben végzett korábbi tevékenységét, és egyúttal vállalják, hogy a jelölt védnökei lesznek, akivel megosztják szakmai tudásukat, tapasztalatukat. Nos, a dokumentum egyik aláírója a jelölt édesapja, egyúttal a TOPR alelnöke, Czesław Ślimak volt. Ilyen előzmények után nem lesz könnyű elfogadtatni magát az új jelöltnek. Valószínűleg akkor fogja tudni, hogy jól döntött, amikor a kollégáitól megkapja a munkája elvégzéséhez szükséges bizalmat.
Hirdetés
Hirdetés