250 tátrai túra – Harmadik kiadás Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/11/29
Hirdetés

Örömmel tájékoztatom az oldal olvasóit, a Magas-Tátra barátait, a túrázás kedvelőit, hogy 2011. november végén megjelent a „250 tátrai túra” című túrakalauzom harmadik, javított, bővített kiadása. A 2001-ben megjelent „Tátrai túrák” című könyvem után e kalauz első kiadása 2004-ben, a második 2007-ben jelent meg. Most ismét elérkezett az idő, hogy ezt a Tátra-járók körében népszerűnek bizonyult kalauzt pontosítsam, felfrissítsem. A második kiadásban végrehajtott adatpontosítás után ezúttal a teljes kalauz átdolgozásra került, ami némi tartalomnövekedést is eredményezett. A korábbi 304 oldallal szemben a harmadik kiadás 341 számozott oldalból áll.

Kimaradt néhány olyan bekezdés, amely nem kimondottan a bakancsos turistáknak szólt, bekerültek viszont új, kifejezetten a bakancsos turistáknak szóló fejezetek. Szó esik a kalauzban többek között a korábbi kiadások óta eltelt időben megnyitott új, valamint az azóta megszüntetett turistautakról is. Természetesen nem maradhatott ki a 2004-es emlékezetes szélviharról szóló bekezdés, csakúgy, mint a tátrai települések életében bekövetkezett jelentős változások sem. Pontosításra kerültek a turista- és sífelvonók adatai, teljesen át lett dolgozva a Tátrában és környezetében fellelhető fontosabb szálláslehetőségek listája. Korábbi könyveimhez képest jelentősen változott a névanyag, erről a „Bevezetőben”, valamint a „Földrajzi nevek szótára című” fejezetben írok részletesebben. A kalauzt ezúttal dr. Futó Endre barátom lektorálta, munkáját ezúttal is szeretném megköszönni. Ezúttal is helyet kapott a könyvben a korábbi kalauzokból már jól ismert magyar nyelvű térképmelléklet, amely a Faragó Imre barátom által 2004-ben kiadott, magyar nevezéktannal rendelkező Magas-Tátra térkép kicsinyített változata. Az ezért járó köszönet mellett ugyancsak köszönöm Fábián Levente barátomnak a kalauzban található térképvázlatokat.
Teljesen új a kalauz képanyaga, a flexibilis, ezáltal könnyebben kezelhető borítót és a belső előzéket díszítő fotók mellett ezúttal már valamennyi fotót én készítettem az utóbbi évek tátrai túrái során.
A Kornétás Kiadó gondozásában megjelent „250 tátrai túra” című túrakalauz és a további, eddig megjelent könyveim megvásárolhatók a Stúdió könyvesboltban, Budapesten, a Népfürdő u. 15/D. címen, valamint a vatera.hu piacterén.
Hirdetés
Hirdetés