Privatizáció és fejlesztési tervek a Gáspár-csúcson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/03/02
Hirdetés

Fotó: Agencja Gazeta

Az anyagi gondokkal küszködő Lengyel Államvasutak (PKP) megkezdte a Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) privatizációjának előkészítését, amely többek között a Zakopanéból a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) vezető felvonót is üzemelteti. A PKP bízik benne, hogy 2011 végéig találnak vevőt az állami tulajdonú vállalatra. Egyelőre nem világos, mennyiért kívánják eladni a céget, nem hivatalos információk szerint a cég értéke legalább néhány százmillió złoty. A vasúttársaság az elmúlt években mintegy 70 millió złotyt költött a PKL modernizációjára.


A lengyel sajtó nem hivatalos értesülései szerint a privatizálni kívánt cég iránt osztrák üzletemberek érdeklődnek. Terveik szerint egy nagy, összefüggő, az Alpokban több helyütt üzemelőhöz hasonló sípálya- és felvonórendszert hoznának létre a Tátra lengyel és szlovák oldalán. Szlovákiában az utóbbi időben sokat költöttek fejlesztésre, erről 5 évvel ezelőtt határozott a szlovák kormány. Most a lengyel Pénzügyminisztérium is úgy döntött, hogy magánkézbe adja a felvonók üzemeltetését.
Andrzej Bachleda üzletember, a lengyelek egykori legjobb alpesi sízője azt nyilatkozta, hogy személyes tapasztalati alapján a szlovákok is üdvözölnék a síturizmus fejlesztését a Tátra lengyel oldalán. Bachleda ezért lengyel üzletemberek egy csoportjával együtt igyekszik meggyőzni a lengyel kormányt a fejlesztések szükségességéről. Véleményük szerint amennyiben nem épül egy nagy, modern állomást a Kasprowyn, abban az esetben Lengyelország a síelés skanzenjévé válhat.

Fotó: Agencja Gazeta
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) és a környezetvédő szervezetek szerint viszont elfogadhatatlan ez az álláspont. Figyelmeztetnek, hogy a Tátra a vadon élő állatok otthona, ahol mi, emberek csak vendégek vagyunk. „A modern sípályákhoz és felvonókhoz szükséges infrastruktúra felépítése zavarná a vadon élő állatok nyugalmát, és megsemmisítheti az egyedülálló alpesi növényzetet, ahogy történt ez Szlovákiában is” – nyilatkozta Paweł Skawiński, a TPN igazgatója. A nemzeti Park vezetése nehezményezi, hogy őket hivatalosan senki sem tájékoztatta ezekről a tervekről, az értékesítés megkezdéséről, gyakorlatilag a sajtóból tudták meg, hogy már megkezdődtek a privatizáció előkészületei. Nyilatkozatuk szerint a Tátra nemzeti kincs, melyre legalább úgy kell ügyelni, mint a Wawelre, és ez előbbre való egyesek üzleti érdekeinél.
A TPN igazgatósága hangsúlyozza, hogy nem kívánja passzívan kivárni, ki lesz a felvonó új tulajdonosa, és megjegyzi, hogy nem lesz könnyű számukra a hegyekben üzleti tevékenységet folytatni. A PKL korlátlan jogokat gyakorol a Kuźnicéban lévő alsó, valamint a Myślenicei-tornyokon lévő átszálló állomás felett, nincsenek viszont ilyen jogai a Kasprowyn lévő állomás épületében. A TPN álláspontja szerint ha már a PKP feltétlenül meg akar szabadulni a PKL-től, akkor inkább hozzon létre egy önkormányzati céget, amely a természetvédelmi előírások figyelembe vételével vállalja az eszközök megfelelő működtetését.
A TPN Tudományos Tanácsa a környezetvédelmi miniszter beavatkozását kéri, egyúttal aggodalmát fejezi ki a tervek miatt. Álláspontjuk szerint nem szerencsés az a folyamat, melynek során a Nemzeti Park területén futó felvonó egy nyereségérdekelt magánbefektető tulajdonába kerülhet.
A PKL nem titkolja, hogy javítani szeretné a síelési feltételeket a hegyekben. Ennek érdekében nemrégiben jelentették be, hogy alagutat szeretnének fúrni a Gáspár-csúcs alatt, összekötve a Gąsienica- és a Goryczka-völgy sípályáit. A környezetvédők a hír hallatán azonnal tiltakoztak, véleményük szerint ez a lépés a természetvédelem végét jelenti a hegyekben. Előre jelezték, hogy amennyiben a privatizáció után bővíteni kívánják a Gáspár-csúcsra vezető felvonót, ez ellen minden lehetséges fórumon tiltakozni fognak.
Hirdetés
Hirdetés