2021. június 16., szerda

Halálos medvetámadás az Alacsony-Tátra lábánál

Június 14-én, hétfőn reggel érkezett egy bejelentés a szlovák rendőrségre arról, hogy Rózsahegy (Ružomberok) közelében eltűnt egy 57 éves férfi. A keresés során a rózsahegyi járásban található Lúzsnához (Liptovská Lúžna) közeli, az Alacsony-Tátra területén tartozó Banskô-völgyben, a falutól mintegy 4 km távolságra találták meg a férfi összeharapdált holttestét, amely egy erdei út mellett feküdt, körülötte vért és friss medvenyomokat találtak. Ma reggeli (június 16-án) információk szerint a Túrócszentmártonban (Maretin) végrehajtott boncolás megerősítette, hogy az 57 éves férfit egy medve ölte meg! Szlovákia újkori történelmében ez az első eset, hogy egy medve és az ember találkozása halálosan végződik.

A zsolna rendőrség szóvivője, Gabriela Kremeňová arról tájékoztatott, hogy egy 57 éves férfi boncolása bebizonyította, hogy medvetámadás következtében halt meg. „Az elhunyt boncolásának előzetes adatai szerint a férfi olyan sérülések következtében vesztette életét, amelyek megfelelnek a medvetámadás okozta sérüléseknek” – mondta a szóvivő.
Szakértők szerint a fenevad támadása olyan esetekben fordul elő, amikor a nőstény a kölykeit vagy a zsákmányát védi, de szórványosan vannak olyan támadások is, amelyekre nincs magyarázat. Hogy ezúttal mi volt a támadás oka, az valószínűleg soha nem fog kiderülni.
A tragédia az egész falut megrázta, a helyiek közül szinte senki sem kételkedett benne, hogy a férfit medve támadta meg. „Még nem járnak be a faluba, de ez csak idő kérdése. A falu felső részén lévő házaktól nem messze az arra járók gyakran találkoznak velük” – mondták el a helyiek.
Forrás és fotó: https://www.cas.sk

12 megjegyzés:

 1. Sajnálatos de várható volt. Kíváncsi lennék a 2021 május 4.-én bőszen kommentelők véleményére!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a halálos medvetámadás semmilyen módon nem szolgál igazolásul a Sziléziai-háznál "elaltott" anya és bocsa közönséges legyilkolására. Ez volt az első baleset a Szlovák Köztársaság történetében, rendkívül sajnálatos. Együtt kell élnünk a medvékkel és a farkasokkal is.

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  3. Elnézést kérek! Ha a Te gyerekedet ölné meg egy medve akkor is ez lenne a véleményed ?

   Törlés
  4. Tisztelt Keleszabo!

   Én bőszen kommenteltem május 04-én, és most is fenntartom azon véleményemet, hogy nem az a megoldás, hogy az egyre inkább kiszorított korábbi életterükből kilépő medvék okozta problémát sima kilövéssel kell megoldani.Ez csak a legkisebb energia igényű megoldás, de messze nem az egyetlen. Az remélem nem vitás, hogy a medvék területe és létszáma csak az utóbbi néhány évszázadot nézve is folyamatosan, drasztikusan csökken, az emberiségé pedig nő. Sajnos tragédiák történnek, de ennek a konkrét esetnek sem tudjuk a részleteit, és 1993 óta ez az első halálos baleset Szlovákiában, ami azért nem egy kirívó adat. Medveprobléma Hargita, Kovászna és Brassó megyékben van igazán. - Zoltán -

   Törlés
  5. Tisztelt Kedves János!

   A szenzációhajhász kérdésed meg sem lepett, milyen válaszra számítasz?
   A kérdéskörrel kapcsolatban nem egy véleményt, de az álláspontomat tettem közzé. A gyerekeinket szeretetben és gondoskodással igyekeztünk nevelni, és bár egyikük sem végzett etológus a természetben mozgás szabályait elég jól elsajátították. Így vélhetően nem válnak medve támadás áldozataivá, bár látogatnak potenciálisan veszélyes területeket.
   Nem hiszem, hogy a balesettel kapcsolatos további részletek megismerhetők lesznek számunkra, pedig a tisztábban látás érdekében fontos lenne.

   Törlés
 2. Na ez a baromság! Miért kellene együtt élni? A fő kérdés: Mi a fontosabb, a medveélet vagy az emberélet? Mostantól kezdve azonnal irtani kellene őket! Ha nem így lesz, akkor az ember az egyik legbutább állat, hiszen a saját pusztulásához asszisztál.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csumbó kapitány2021. július 4. 23:01

   Aham pistike, meg irtsuk ki az összes cápát is, hogy nyugodtan szörfölhessünk akárhol igaz? Sőt, az összes többi állatot is, csak zavarják az emberi fajt a terjeszkedésben. A fő ostoba kérdésedre a válasz: Két medve között nincs különbség, de két ember között óriási. Medve vagy Einstein? Einstein. Medve, vagy egy magadfajta arrogáns agyhalott? Tippelj! :D

   Törlés
 3. Tisztelt István!
  Azért kell velük együtt élnünk, mert ők is a Föld lakói, ők is territoriális állatok, mint mi,nem növények, hanem mozognak. Az ember viszont több ismerettel rendelkezik és fejlettebb, ezért könnyebben tud alkalmazkodni bármihez, mint az állatok, akiket ösztönök vezérelnek. És nem hinném, hogy az emberiség pusztulásához a medvék elszaporodása fog vezetni, van a medvénél ezer veszélyesebb dolog. Biciklizés közben vagy háztartási balesetben sokkal többen halnak meg. Aki medvék környezetében él, annak tudnia kell, hogy mire figyeljen, főleg párzási és bocs nevelési időszakban a lakott területen kívül. Ezért hiányolom, hogy pont azt nem írják meg soha az ilyen hírek, hogy mik a tanulságok, hibázott-e esetleg az áldozat vagy nem? Persze az állomány gyérítésre is szükség van, de a fő kérdés az, hogy vajon a medvék szaporodtak el (és mihez képest) vagy az életterük csökken? - Zoltán-

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Névtelen valaki! El tudod képzelni hogy várod este a családod haza és attól kell félni hogy a falvakba lejáró medvék megámadhatják őket ? Szeretnél így élni ? Elviszik a haszonállataidat. tönkreteszik amiért dolgoztál? Arra viszont nem válaszoltál. hogy mi a fontosabb a medveélet vagy az emberélet!
   Én imádom az állatokat! Mindet!Természetjáró vagyok és azért ne menjek túrázni mert veszélyben vagyok? Írd már le mi lenne a megoldás !!

   Törlés
  2. Kedves János, a Föld jó részén megoldották már az együttélést az állatok kiirtása nélkül is. És igen, nem áll meg a világ, ha alkalom adtán korlátozzák bizonyos tevékenységedet. Csak úgy zárójelben, a magyarországi sziklák jelentős része csak nagyon szigorú korlátozással, vagy egyáltalán nem mászható, pl. azért mert madár költőhely. Most azért ne másszak, mert egy szaros madár ott fészkel? Ugye milyen rosszul hangzik?

   Törlés
 4. Tisztelt Kedves János!
  Nem vagyok névtelen valaki, a sor végén van egy keresztnév, biztosan átfutottad, ha már így összetegeződtünk ismeretlenül is, na az a nevem. De a lényeg, persze, hogy az emberélet a fontosabb. Csakhogy nekünk kell inkább alkalmazkodnunk az állatokhoz, pl. úgy, hogy nem egyedül mászkálunk este a falun kívül, főleg párzási időszakban, viszünk magukkal egy kutyát, sípot, lámpát,(lő)fegyvert és ha kell figyelmeztető lövést is leadunk vagy célzottat az állatra. A haszonállatokat (amiről eddig nem volt szó) kerítéssel körbe kell venni, kutyákat, vadriasztót kell tartani. További megoldás az, ha rezervátumokat alakítanak ki, a létszám feletti példányokat átszállítják máshová országon belül, vagy európai állatkertekbe,rezervátumokba, illetve marad a legolcsóbb, ugyanakkor jövedelmező megoldás, ha egyszerűen kilövik. Mindenki döntse el, hogy szerinte melyik a jó választás az állat szempontjából. Arról se feledkezzünk meg, hogy a hegyi falvakban élő emberek tökéletesen tisztában vannak a medve veszélyességével,szokásaival, (néhol az orvvadászat évtizedek óta jelentős bevétel csak halkan jegyzem meg) és éppen ennek is köszönhető, hogy Szlovákia történetében ez az első halálos eset, aminek a pontos körülményeit nem ismerjük.
  Magam is természetbarát vagyok, igyekszem a természetet tiszteletben tartani, lehetőleg minél kevésbé rombolni. De szerintem nem azonos a gondolkodásunk, amivel nincs baj, viszont például a te logikád szerint azért ne menjek egy népszerű tenger szakaszra úszni, mert cápák is vannak arrafelé és veszélyben van az életem? Számomra egyértelmű, hogy NEM megyek oda, vagy ha igen, akkor vállalom a kockázatot. Szerinted viszont ki kellene halászni őket onnan, mert nem lehet együtt élni másképp. - Zoltán -

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...